Etelämantereen jäänalainen elämä varmistui

Myös Jupiterin Europa-kuun jäisen pinnan alla voi lymytä bakteereja.

Etelämanner
Teksti
Marko Hamilo

Kun norjalaisen Roald Amundsenin ja englantilaisen Robert Scottin retkikunnat kilpailivat 103 vuotta sitten etelänavan valloittamisesta, koko Etelämanner vaikutti jäätyneeltä autiomaalta. Merestä ravintonsa hakevien pingviinien lisäksi siellä selviytyvät vain hyvin harvat tundrakasvit sekä jotkin sukkulamadot, karhukaiset, punkit ja mikro-organismit.

Etelämantereen jäätikön päällä on kuitenkin pitkä valoisa kesä. Sulassa vedessä satojen metrien syvyydessä jään alla lämpötila on aina pakkasen puolella, eikä jäänalaiseen järveen pääse auringonvaloa koskaan.

Montana State Universityn tutkijat John Priscun johdolla ovat ensimmäistä kertaa varmistaneet, että mannerjään alaisessa järvessä elää kokonainen mikrobiekosysteemi. Tutkijat porasivat Länsi-Etelämantereella 800 metriin syvyyteen jään alle Whillans-järveen.

New Scientist -lehden mukaan löydös on hyvä uutinen astrobiologeille, jotka etsivät elämää Maan ja koko aurinkokuntamme ulkopuolelta. Jos elämän ylläpitäminen on mahdollista pimeässä jääkylmässä järvessä, se voi olla mahdollista myös esimerkiksi Jupiterin Europa-kuun jäisen pinnan alla.