Kohta mennään Marsiin, mihin sitten? – Listasimme aurinkokunnan kiinnostavimmat matkakohteet

Marsiin on tähdätty yli 50 vuotta. Kun se matka on tehty, ihminen etsii uusia kohteita.

tiede
Teksti
Markus Hotakainen

Kuu valloitettiin jo 1960-luvun lopulla, seuraavaksi tähdätään Marsiin.

Itse asiassa sinne on nyt tähdätty jo yli 50 vuotta, kuulennoista saakka, mutta ensimmäiset miehitetyt lennot punaiselle planeetalle ovat aina olleet kutkuttavasti ”parinkymmenen vuoden” päässä tulevaisuudessa. Aluksi 1970-luvulla tavoitteena oli 1990-luku, nyt 2010-luvulla on puhuttu 2030-luvusta.

Amerikkalainen miljardööri Elon Musk haluaa nyt toteuttaa ihmiskunnan seuraavan avaruushaaveen pikavauhdilla. Tarkoituksena on aloittaa Marsin asuttaminen alle kymmenen vuoden kuluttua, jo 2020-luvun alkuvuosina. Eikä kyse olisi pelkästä piipahduksesta: Marsiin jäätäisiin pysyvästi.

Tesla-sähköautomerkin ja SpaceX-rakettiyhtiön perustaja Muskille Marsin asuttamisessa on kyse eräänlaisesta vakuutuksesta. Jos koko ihmiskunta asuu yhdellä planeetalla, riski sukupuuttoon kuolemisesta joko ihmisen omien töppäilyjen tai jonkinlaisen kosmisen katastrofin seurauksena on aivan liian suuri. On laajennettava elinpiiriä avaruuteen.

Aikataulu on tiukka mutta vielä hurjempi on teollisuuspohatan suunnitelma alentaa Mars-lennon kustannukset kymmenestä miljardista 200 000 dollariin matkaajaa kohti. Miten järjetön hinnanalennus onnistuisi?