Eija-Riitta Korhola: "Suomi on energiansäästön hosupelle"

energiansäästö
Teksti
Jukka Ukkola
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Eija-Riitta Korhola 15. marraskuuta 2008 puoluevaltuuston kokouksessa.

Suomi hosuu muita enemmän energiansäästön kanssa ja on sitoutumassa vaarallisiin EU-tavoitteisiin, syyttää eurokansanedustaja Eija-Riitta Korhola (kok).

Hallituksen ilmasto- ja energiastrategia sai ristiriitaisen vastaanoton. Ympäristöjärjestöjen mielestä Suomi nojautuu liikaa ydinvoimaan, teollisuus taas pitää sähkönkulutusarvioita alimittaisina.

Miltä strategia näyttää suhteessa EU-tavoitteisiin, europarlamentin ympäristövaliokunnan ja väliaikaisen ilmastonmuutosvaliokunnan jäsen Eija-Riitta Korhola?
“Hankala vastata, koska itse epäilen joidenkin EU-tavoitteiden mielekkyyttä. Kannatan energiansäästötavoitetta ja päästöleikkauksia, mutta uusiutuvien energianlähteiden 20 prosentin kasvutavoitetta vuoteen 2020 mennessä pidän vaarallisena, koska se voi johtaa sekä ympäristön että talouden kannalta takapakkiin. Tutkijat varoittavat sen johtavan metsien ylihakkuisiin, eikä sekään ilahduta, jos tuhoamme ainutlaatuisen rannikkoluontomme meluisalla ja Suomen oloissa tehottomalla tuulivoimalla.”

Missä vaiheessa muiden EU-maiden energiastrategiat ovat?
“Suomi on ensimmäinen, varsinainen hosupelle. Se ilmoittautuu noudattamaan EU:n tavoitteita ennen kuin ne on edes vahvistettu. En pidä sitä aivan harkittuna – nimenomaan uusiutuvien tavoitteen realistisuutta epäillään jo suuresti. Suomi peilaa nyt komission pohjaesitystä, ja sen se on hyväksynyt sellaisenaan. Suomi ei ole pelkkä EU:n mallioppilas vaan peräti komission mallioppilas.”

Onko Suomen strategia vino johonkin suuntaan?
“Se on juuri niin vino kuin komission ehdotuskin on. Siinä missä jäsenmaat nyt heräävät hypen jälkeiseen krapulaan, Suomi jumittuu komission versioon. Vihreiden ajama tuulivoiman 17-kertainen lisääminen on suuri virhe, ja siitä tulee valitettavasti suuri rasite hallitukselle, kun ihmiset tajuavat sen kalleuden. Raha otetaan kotitalouksilta ja teollisuudelta. Bioenergian talousseuraukset ovat vielä vakavammat, jos raaka-ainepula ajaa metsäteollisuutemme ulos.”

Onko Suomi innokkain ydinvoiman suosija, kuten usein sanotaan?
“Suomen hallitus ei ole mitenkään suosimassa ydinvoimaa: se vain sanoo, että kun hakemuksia tulee, ne käsitellään asiallisesti. Ainoastaan oma puolueeni on ottanut tässä selvän myönteisen kannan. Italian hallitus suosii ydinvoimaa, koska on purkanut aiemman kielteisen linjauksen ja on selvästi sanonut haluavansa monta ydinvoimalaa.”

Miten strategia todellisuudessa vaikuttaa ympäristön tilaan?
“Suomen strategiahan pyörii eniten sen ympärillä, miten uusiutuvien tavoitteeseen päästään. Juuri tätä pidän ilmastopaketin vaarallisimpana osana. Viime kesänä tiedelehti Nature Geoscience varoitti EU:n bioenergiatavoitteen johtavan ylihakkuisiin ja metsien hiilinielun tuhoon. Olisi tragikoomista, jos kasvihuoneilmiötä hillitessämme kiihdyttäisimme sitä.”

Mitä hyvää strategiassa on?
“Hyvää on se, ettei strategia esitä absoluuttisia kattoja. Kotitalouksille niitä ehkä voisikin esittää, sillä siellä on säästämisessä parantamisen varaa. Toivotaan, että arvio sähkönkulutuksesta pitää – muuten ei yksi lisäydinvoimala riitä.”

“Onneksi seuraava hallitus voi tehdä uuden strategian. Eli oikeastihan tämä on vain kahdeksi vuodeksi eteenpäin – ei sen enempää.”

Teksti
Jukka Ukkola

Kuva
Sari Gustafsson / Lehtikuva

Puheenaihe
Mitä olet tehnyt ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi?

Lisää aiheesta
Hallitus haluaa suomalaisten energiankulutuksen kuriin (SK netti 8.11.2008)
Suomen Kuvaleden Muuttuva ilmasto -sarjan jutut (pdf)
Pasi Hurri: Energiayhtiöt eivät ole kiinnostuneita energiansäästöstä (SK netti 22.9.2008)
YK:n asiantuntija: Lihansyönti kiihdyttää ilmastonmuutosta (SK netti 7.9.2008)
Kupillinen kahvia kuluttaa 140 litraa vettä: millainen vesijalanjälki syntyy sinun | aamiaisestasi? (SK netti 21.8.2008)
WWF innostui sähköautoista (SK netti 4.8.2008)
Jorma Ollilan ilmastoteesit (SK netti 2.5.2008)
Pääministeri Vanhanen: Uusi energiatalous on Suomelle mahdollisuus (SK netti 29.2.2008)
Ilmastonmuutos – yhteinen asiamme (SK netti 30.8.2007)
Hyvästi jää (SK netti 1.11.2007)
Hiilidioksidipäästöt kasvavat ennätysvauhtia (SK netti 1.11.2007)
Nobelin rauhanpalkinto Al Gorelle – lue Goren haastattelu (SK 35/2006)
Halpatarjous ilmastonmuutokseen (SK netti 10.5.2007)