Ebolan kaltaiseen virustautiin on lääke

Uusi tutkimus: Marburgin tautiin on hoito, joka tehoaa.

ebola
Teksti
Marko Hamilo

Vasta oireiden ilmetessä annettu lääkehoito Marburgin tautia aiheuttavaa virusta vastaan voi pelastaa apinan hengen, tutkijat raportoivat Science Translational Magazinessa.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin ensi kertaa, että hengenvaaralliseen verenvuotokuumeeseen Marbugin tautiin on hoito, joka tehoaa, vaikka sen käyttö aloitetaan niinkin myöhään kuin oireiden ilmetessä. Lääkehoito tehosi Marburgin taudin Angola-kantaan, jonka aiheuttamien epidemioiden kuolleisuus on samaa luokkaa kuin Ebolan.

Länsi-Afrikassa tänä vuonna levinneen Ebola-epidemian aiheuttava virus muistuttaa hyvin paljon Marburgin taudin aiheuttavan viruksen Angola-kantaa, ja sairaus etenee niin samalla tavalla, ettei näitä kahta pysty oireiden perusteella ilman laboratoriovarmistusta erottamaan toisistaan.

Nämä kaksi virusta ovat ainoat niin sanottujen filo- eli nauhavirusten ryhmän edustajat. Filovirukset ovat peräisin Afrikasta, ja ne aiheuttavat verenvuotokuumeen, joka usein johtaa nopeasti kuolemaan. Ihmisen lisäksi Ebolaa esiintyy myös muilla nisäkkäillä, erityisesti ihmisapinoilla ja hedelmälepakoilla.

”Tietyssä pisteessä nämä virukset ovat aiheuttaneet niin paljon vaurioita, ettei mikään lääke todellakaan voi pelastaa ketään. Me emme tiedä vielä tarkasti, missä vaiheessa taudin etenemistä tuo piste on”, tutkimusartikkelin kirjoittaja Thomas Geisbert sanoi.