Ebola: Vasta-aineet tehoavat – Immuunijärjestelmä muisti viruksen yli vuosikymmenen ajan infektiosta

Viisi päivää tartunnan jälkeen saatu hoito tehosi eläinkokeessa.

ebola
Teksti
Marko Hamilo

Tutkijat ovat eristäneet vuoden 1995 ebolaepidemiasta selvinneeltä ihmiseltä kahta eri vasta-ainetta, joista toinen osoittautui niin tehokkaaksi, että se suojasi ebolalta lähes täydellisesti vielä viisi päivää tartunnan jälkeenkin annettuna.

Ebolaa vastaan on kokeiltu useita erilaisia vasta-aineiden yhdistelmiä, mutta sveitsiläisen Humabs BioMed -yhtiön tutkija Davide Corti kollegoineen pyrki löytämään vain yhden vasta-aineen tai kahden vasta-aineen yhdistelmän, joka tuottaisi yksinkertaisemman, tehokkaamman hoidon.

Ebolasta selvinneen henkilön verestä oli mahdollista saada viruksen tuhoamiseen kykeneviä monoklonaalisia vasta-aineita 11 vuotta sairastamisen jälkeen, mikä kertoo siitä, että ebolan päihittäneen ihmisen immuunijärjestelmä muisti viruksen yli vuosikymmenen ajan infektiosta.

Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa Corti kollegoineen tutki kolmea eri vasta-ainetta, jotka vaikuttivat aiempia vasta-ainekoktaileja tehokkaammilta. Kaksi niistä, mAb100 ja mAb114, esti yhdessä käytettyinä ebolan oireet, kun ne annettiin makakeille kaksi kertaa päivässä alkaen 24 tuntia infektiosta.

Pelkästään mAb114 annettuna viisi päivää infektion alkamisesta tuotti samanlaiset tulokset. Tulos viittaa siihen, että tämä vasta-aine voisi olla tehokas lääke ebolaa vastaan myös ihmisillä ja myös siinä tapauksessa, että hoito päästään aloittamaan vasta myöhäisessä vaiheessa.