Cumbre Viejan purkaus La Palmalla on jatkunut yli 10 viikkoa – purkaus on merkki elinvoimaisesta planeetasta, sanoo suomalaistutkija

Tulivuoria on maapallolla roppakaupalla, ja ne vaikuttavat monien ihmisten elämään: tulivuoren tarkkailu voi olla elintärkeää.

maapallo
Teksti
Lassi Lapintie

Kun brittiläinen tutkimusmatkailija ja meriupseeri James Cook ensimmäisenä eurooppalaisena saapui eteläisellä Tyynellämerellä sijaitsevalle Tannan saarelle, häntä johdatti majakan lailla horisontissa loimottanut suuri tuli ja hehku.

”Se oli tulinen vuori, joka syöksi sisuksistaan valtaisat määrät tulta ja savua, ja päästi jyrisevän äänen, joka kuultiin hyvän matkan päästä”, Cook kirjoitti kokemastaan.

Hehku loimotti tulivuori Yasurin huipulta. Oli vuosi 1774. Sama purkaus jatkuu yhä. Tannan saari on nykyisin osa Vanuatun saarivaltiota.

Tulivuorten elinkaarten rinnalla ihmisten eliniät ovat lyhyitä. Vaikka purkaus on pelottava ja vaarallinenkin kokemus lähellä oleville, ihmisellä on silti syytä olla kiitollinen tulivuorille, sanoo tulivuoritutkija Arto Luttinen Helsingin yliopistolta

”Maapallo on vulkaaninen planeetta onneksemme”, Luttinen sanoo.