Cern suunnittelee uutta, sadan kilometrin mittaista hiukkastörmäytintä – Suomi saattaa päästä mukaan rakentamiseen

Cernin laitteiden osia on aiemminkin rakennetteu Outokummun tehtaalla, toteaa tutkimuslaitoksessa työskentelevä fyysikko Juska Pekkanen.

Cern
Teksti
Mika Horelli
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Sveitsin Genevessä ja osin Ranskan puolella sijaitseva Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuslaitos Cern suunnittelee parhaillaan uuden, noin sata kilometriä pitkän hiukkastörmäyttimen rakentamista.

Cernin nykyinen, 27 kilometrin mittainen suuri hadronitörmäytin LHC nousi viimeksi maailman otsikoihin, kun heinäkuussa 2012 sen avulla onnistuttiin todistamaan uuden alkeishiukkasen, Higgsin bosonin, olemassaolo.

LHC on ollut päivityshuollossa vuoden 2019 alusta, jolloin sen toinen kolmivuotinen törmäytysajo Run 2 loppui. Vuonna 2021 alkaa Run 3.

LHC on maailman suurin hiukkastörmäytin, mutta tähän suunnitellaan merkittävää muutosta.

Cerniin kaavaillaan nyt uutta, noin sadan kilometrin mittaista hiukkastörmäytintä. Sveitsin ja Ranskan peruskallioon louhittavaa renkaan muotoista tunnelia on suunniteltu vuodesta 2014 ja se hintalapuksi arvioidaan 9–21 miljardia euroa. Maan alla noin 300 metrin syvyydessä kiertävän tunnelin halkaisija on noin 32 kilometriä.