Biopolttoaineet lisäävät hiilipäästöjä – ”Kova data vahvistaa pahimmat pelot”

Maissista tehty etanoli ei pärjää bensiinille, osoittaa Yhdysvalloissa tehty tutkimus.

biopolttoaineet
Teksti
Marko Hamilo

Uusi Michiganin yliopiston tutkimus vahvistaa epäilyt biopolttoaineiden hiilijalanjäljestä. Climatic Change -lehdessä julkaistu artikkeli osoitti, että ilmastopolitiikalla perusteltu maissietanolin käyttö bensiinin korvikkeena on vain lisännyt kasvihuonekaasujen päästöjä.

Tutkimus perustui Yhdysvaltain maatalousministeriön tuotantotilastoihin. Sen mukaan biopolttoaineiden viljelyssä sitoutui vuosina 2005–2013 vain 37 prosenttia hiilidioksidimäärästä, joka biopolttoaineita poltettaessa vapautui ilmakehään.

Lisääntyvä biopolttoaineiden käyttö merkitsee tutkimuksen mukaan hiilidioksidipäästöjen nettolisäystä eikä suinkaan niiden vähenemistä verrattuna siihen, että autoihin tankattaisiin bensiiniä.

Tulos on kaukana optimismista, joka innosti poliitikkoja tukemaan biopolttoaineiden tuotantoa muun muassa ajatuksella ”maissietanoli on hiilineutraalia”. Löydös on ristiriidassa myös niiden elinkaarianalyysimallien kanssa, jotka viittaavat siihen, että biopolttoaineet, kuten maissietanoli tai soijasta jalostettu biodiesel, johtaisivat kasvihuonekaasupäästöjen maltillisiin vähennyksiin.

”Biopolttoaineet ovat huonompia kuin bensiini”, Michiganin yliopiston tutkija John DeCicco sanoo ilmastoa lämmittävistä päästöistä. ”Ilmastosyiden takia biopolttoaineita suosiva politiikka on nyt todistettu tieteellisesti virheelliseksi.”