Bakteeri sai "luonnottoman" perimän

Tutkijat lisäsivät dna:han emäsparin, jota ei esiinny luonnossa.

Dna
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yhdysvaltalaistutkijat ovat luoneet ensi kertaa bakteerin, jonka perimään on lisätty emäspareja, joita ei esiinny luonnossa. Kaikki elävä luonto maapallolla perustuu dna-koodiin, jossa on kahdenlaisia emäspareja, A-T ja C-G. Kun vain toinen kaksijuosteisen dna:n juoste luetaan, koostuu perimä neljästä aakkosesta: A, C, T ja G.

Kolme perättäistä aakkosta muodostavat ”sanan”, joka vastaa yhtä kahdestakymmenestä luonnossa esiintyvästä aminohaposta. Proteiinit ovat taas aminohappoketjuja, joissa aminohappojen järjestys määrää, miten proteiini toteuttaa tehtäväänsä eliössä.

The Scripps Research Instituten tutkijat San Diegon liepeillä lisäsivät bakteerin perimään kolmannen, ”luonnottoman” emäsparin.

Ylimääräisillä aakkosilla varustetut solut kykenivät jakautumaan ja kopioimaan kromosominsa enemmän tai vähemmän normaalisti, kunhan niillä oli käytettävissään näitä uusia molekyylitason rakennuspalikoita.

”Tämä osoittaa, että muutkin toisenlaiset ratkaisut informaation tallentamiseen ovat mahdollisia, ja tämä tietysti tuo meidät lähemmäksi laajennetun dna:n biologiaa, jolla tulee olemaan monia sovelluksia uusista lääkkeistä uudenlaiseen nanoteknologiaan” sanoi tutkimusryhmää johtanut apulaisprofessori Floyd Romesberg Eurekalert-uutispalvelulle.