Avaruusturismi: Nyt pääsee halvalla avaruuteen!

avaruusturismi
Teksti
Jukka Ukkola
avaruusturismia 201108

Nyt jos koskaan kannattaa lähteä avaruusturistiksi, sillä matkat näyttävät olevan huikeassa aletarjouksessa, laskee Suomen Kuvalehden toimittaja ja pakinoitsija Jukka Ukkola.

Avaruusturistina pääsee runsaat 350 kilometriä naapurien yläpuolelle. (Kuva Nasa)

Eric C. Anderson 201108

Avaruuteen turisteja lähettävän Space Adventures -yhtiön johtaja Eric C. Anderson (kuvassa) pitää torstaina 20. marrasuuta yleisöluennon tiedekeskus Heurekan Vattenfall | Planetariumissa ja markkinoi samalla avaruusmatkoja naurettavaan kolmen miljoonan dollarin (2,43 milj. euron) hintaan.

Tilaisuudessa puhuu myös Ilmatieteen laitoksen avaruusteknologiaryhmän tutkimuspäällikkö Ari-Matti Harri. Hän kertoo suomalaisten panoksesta eurooppalaisessa Mars Express -luotaimessa, joka etsii vettä Marsista.

Andersonin tarjoama avaruusmatikan hinta on tosiaan naurettava, ainakin jos se sisältää samanlaisen paketin, jota on aiemmin myyty muutamille asiakkaille 20 miljoonalla dollarilla.

Viimeksi viime kuussa miljonääri Richard Garriott vietti kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä kymmenen päivää ja kiersi sinä aikana maapallon 157 kertaa. Pelkästään näillä kierroksilla (ilman siirtymälentoja) matkaa kertyi 6 645 610 kilometriä, eli kilometrihinnaksi tuli jokseenkin täsmälleen 3 dollaria, 2,43 euroa.

Jos saman matkan pystyy nyt tekemään kolmella miljoonalla dollarilla, kilometrikustannukset ovat vain 36,6 senttiä. Noin halvallahan ei aja edes raitiovaunulla Helsingin keskustasta Pasilaan.

Erityisen kannattavaksi avaruusmatkailu tulee, jos onnistut selittämään reissun työmatkaksi ja saamaan työnantajaltasi kilometrikorvauksia. Autolla kuljettuna ne ovat nykyisin 44 c/km, joten runsaan 6,6 miljoonan kilometrin matkalta kertyy puhdasta tuottoa melkein puoli miljoonaa euroa.

Tosin on todennäköistä, ettei työnantaja suostu maksamaan autokilometrikorvauksia, vaan soveltaa verohallituksen taulukoista kohtaa ”Muu kulkuneuvo”, josta maksetaan vain 9 c/km. Tällöin avaruusmatkan omakustannushinnaksi jää noin 2,4 miljoonaa euroa, mutta sen kattamiseen löytynee sponsoreita.

Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että hinta sisältää ylöspidon kymmeneksi vuorokaudeksi – tai peräti 157:ksi, jos laskee kuinka monta kertaa aurinko nousee ja laskee matkan aikana.

Hintavertailu
euroa/kilometri

Taksi (taksa I) 1,30
Raitiovaunu Hki-Pasila 1,05
Lento Hki-Oulu 0,61
Oman auton km-korvaus 0,44
Avaruusalus 0,37
Juna Hki-Kouvola II lk 0,20
Bussi Hki-Tammisaari 0,18

Muu kulkuneuvo, km-korvaus 0,09

Teksti
Jukka Ukkola