Avain astronauttien terveyspulmiin voi löytyä pötsistä – suolistobakteereista on apua avaruudessakin

Miehitettyjen Mars-lentojen kaltaiset pitkät avaruusmatkat aiheuttavat avaruuslentäjille monia terveysongelmia.

astronautit
Teksti
Lassi Lapintie

Kun ihminen suunnittelee miehitettyä avaruuslentoa naapuriplaneetta Marsiin, vastaassa on lukemattoman monia käytännön ongelmia. Yksi suurimmista on miehistön terveys.

Ihminen ei ole aiemmin viettänyt pitkiä aikoja maapallon kiertoradan ulkopuolisessa avaruudessa. Miljoonien vuosien evoluutio on muokannut vartalomme toimimaan planeetan pinnalla, ei avaruuden painottomassa tyhjyydessä.

Pitkien avaruuslentojen aiheuttamiin terveysongelmiin kuuluvat muun muassa lihasten rappeutuminen ja luuston heikentyminen. Myös ruoansulatuselimistön häiriöt kuuluvat kuvaan.

Avaruusmatkailu voi aiheuttaa pahoinvointia ja ruokahalun menettämistä astronauteille, eikä avaruudessa tarjoiltava ruoka ole muutenkaan kovin houkuttelevaa. Tämä voi johtaa häiriöihin avaruuslentäjien vatsan mikrobeissa, jotka vaikuttavat monella tapaa ihmisen terveyteen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yksi keino suojella avaruuslentäjien terveyttä onkin vaikuttaa suoraan heidän suolistonsa bakteerikantaan. Frontiers-tiedejulkaisussa ilmestyneen artikkelin mukaan tämä voidaan tehdä sekä lisäämällä astronauttiruoan kuitupitoisuutta että erillisillä ravintolisillä.