Arabiemiraatit avasi Mars-sesongin – myös Kiina ja USA suuntaavat luotaimet punaiselle planeetalle

Aikaikkuna Marsin-lennoille jatkuu lähiviikkojen ajan.

avaruusalukset
Teksti
Lassi Lapintie

Yhdistyneet arabiemiirikunnat lähetti sunnuntaina 19. heinäkuuta ensimmäisenä arabimaana onnistuneesti matkaan avaruusluotaimen, jonka määränpäänä on Mars. Al-Amal -nimellä (suom. Toivo) kulkeva kiertorataluotain laukaistiin raketilla Japanista Tanegashiman avaruuskeskuksesta.

Jos matkan varrella kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti, luotain saapuu Marsin kiertoradalle ja aloittaa toimintansa helmikuussa 2021. Jos siinä onnistutaan, Arabiemiirikunnat liittyy pieneen kerhoon maita, jotka ovat onnistuneet planeettojenvälisten avaruusluotainten lähettämisessä. Urotyössä ovat toistaiseksi onnistuneet vain Yhdysvallat, EU, Venäjä, Intia sekä edesmennyt Neuvostoliitto.

Jos tehtävä onnistuu, suoritusta voi pitää vaikuttavana siitäkin syystä, että Arabiemiraattien avaruusohjelma perustettiin vasta kuusi vuotta sitten. Maan suunnitelmat ovat kauaskantoisia, sillä virallisena tavoitteena on perustaa Marsiin pysyvä siirtokunta sadan vuoden sisällä vuoteen 2117 mennessä.

 

Arabiemiirikuntien laukaisu avaa todellisen Mars-sesongin, sillä lähiviikkoina myös kaksi muuta valtiota lähettää matkaan oman Marsin-luotaimensa.