Apu väkivaltarikoksiin löytyy lääkkeistä – Rikollisuuden taustalla on usein psykiatrisia häiriöitä

Antipsykootit ja päihdelääkkeet vähentävät riskiä vakavien rikosten uusimiseen.

lääkkeet
Teksti
Marko Hamilo

Väkivaltarikollisuus on laskussa useimmissa länsimaissa. Silti niillä, jotka on vakavista rikoksista tuomittu, on yhä hyvin suuri taipumus jatkaa rikollisen uraa vankilasta vapauduttuaankin.

Yhdysvalloissa ja Britanniassa vuosina 2005–2010 kolmannes vapautuneista vangeista tuomittiin uudesta rikoksesta kahden vuoden seurannan aikana.

Uusintarikollisuutta on pyritty ehkäisemään psykososiaalisilla keinoilla, mutta ne ovat osoittautuneet pettymyksiksi. Suuri osa vangeista kärsii psykiatrisista häiriöistä ja päihderiippuvuuksista, jotka lisäävät todennäköisyyttä syyllistyä rikokseen.

Siksi psyykenlääkkeisiin perustuva vaihtoehto uusintarikollisuuden ennaltaehkäisyssä on näyttänyt houkuttelevalta. Nyt myös tiedetään, että se tehoaa.

Oxfordin yliopiston lääketieteen tutkija Seena Fazel kollegoineen tutki psykoaktiivisten lääkkeiden päätyyppien ja väkivaltarikosten uusimisen välistä yhteyttä. Tutkimusaineistoon kuuluivat kaikki Ruotsissa vapautetut vangit heinäkuusta 2005 joulukuuhun 2010. Yli 20 000 vangista 18 prosenttia syyllistyi uuteen väkivaltarikokseen.