Antibioottien aika uhkaa päättyä innovaatioiden puutteeseen

Markkinavoimat eivät kannusta lääketeollisuutta riittävästi.

antibiootit
Teksti
Marko Hamilo

Antibiootit ovat lisänneet elinvuosia ehkä enemmän kuin mikään muu lääketieteellinen keksintö, mutta nyt penisilliinistä 70 vuotta sitten alkanut menestystarina uhkaa päättyä innovaatioiden puutteeseen.

Bakteerit kehittävät itseään muuntelemalla ajan mittaan resistenssin eli vastustuskyvyn niitä vastaan suunnattuihin antibiootteihin. Siksi vanhojen, vuosikymmeniä hyvin toimineiden antibioottien korvaajiksi tarvitaan uusia. Markkinamekanismi ei kuitenkaan kannusta lääkeyhtiöitä kehittämään uusia antibiootteja.

Samat markkinavoimat, jotka pystyvät tehokkaasti ratkaisemaan miesten erektiohäiriön, ovat kykenemättömiä antibioottiresistenssin edessä, toteaa tiedelehti New Scientist pääkirjoituksessaan. Taloudellisesti menestyksekäs antibiootti tuhoaa itsensä. Mitä enemmän lääkettä myydään, sitä nopeammin bakteerit kehittävät sille resistenssin.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti huhtikuussa, että antibioottien jälkeinen aika ei ole enää maailmanlopulla pelottelua. On realistinen mahdollisuus, että palaamme tällä vuosisadalla takaisin siihen, että tavallisetkin infektiot ja pikkuhaavat voivat tappaa.

Järjestö haluaa ratkaista ongelman kehittämällä uusia liiketoimintamalleja. Käytännössä se merkitsee antibioottimarkkinan osittaista sosialisoimista. New Scientistin mukaan tästä on syntymässä yhteisymmärrys, jota myös lääkekehittäjät tukevat.