Älypuhelin näkee nyt jo syövänkin

Halpa lisälaite mahdollistaa diagnostiikan kaukana perinteisistä laboratorioista.

3D
Teksti
Marko Hamilo

Kannettava, 3D-tulostettava pienoislaboratorio mahdollistaa yhdessä älypuhelimen kanssa syöpään liittyvien mutaatioiden tunnistamisen heti näytteenantopaikalla.

Nature Communications -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan minilaboratorio voi säästää aikaa ja rahaa varsinkin, jos toimitaan pitkien etäisyyksien päässä sairaaloista ja perinteisistä diagnostiikkalaboratorioista.

Molekyylidiagnostiikka on usein keskitetty isoihin laboratorioihin, mikä voi aiheuttaa diagnostiikan ja hoidon viiveitä. Tukholman Karoliinisen instituutin tutkija Mats Nilsson kollegoineen suunnitteli älypuhelimiin liitettävän linssi- ja laboratoriomekanismin, jonka voi itse valmistaa 3D-tulostimella.

Laite leimaa tietyille syöpämutaatioille tyypilliset dna-jaksot fluoresoivalla yhdisteellä. Älypuhelimen kamera taas tunnistaa tämän fluoresoivan signaalin hyödyntämällä tulostetun diagnoosilaitteen linssiä.

Laite ei kykene tunnistamaan uusia mutaatioita, mutta se on kustannustehokas diagnostinen työkalu esimerkiksi kehitysmaissa, missä potilaat saattavat olla pitkien matkojen päässä laboratorioista. Teknologiaa voi hyödyntää syöpien ohella taudinaiheuttajien tunnistamisessa.