Aivojen viemäri löytyi: Jätteet pois – apu Alzheimerin tautiin?

Aivojen jätteenpoiston heikentyminen voi vauhdittaa monia aivosairauksia.

aivosairaudet
Teksti
Lauri Seppälä

Ihmisen kehon läpi kulkee biologinen viemäriverkosto. Kyseessä on lymfaattinen järjestelmä, joka käsittää imusuoniston. Sen keskeinen tehtävä on tyhjentää kehosta jätteitä ja nesteitä.

Lymfaattinen järjestelmä on tärkeässä asemassa myös immuunipuolustuksessa, sillä imusuonisto tarjoaa helpon kulkureitin immuunisoluille, jotta ne voivat ylläpitää järjestystä syvälle kudostemme sisällä.

Hyvin pitkään oletuksena oli, että imusuonisto ei ulotu aivoihin asti. Tämä vankisti käsityksiä siitä, että aivot olisivat täysin erityinen tapaus anatomisessa mielessä  ikään kuin hauras taideteos lasivitriinin takana.

Luulot romuttuivat vuonna 2015, kun noin kahden viikon sisään sekä amerikkalainen että suomalainen tutkimusryhmä kuvasi hiirillä aivokalvojen imusuoniston. Suomalaisten – akatemiaprofessori Kari Alitalon johtama ryhmän – havainnot julkaisi The Journal of Experimental Medicine.

Hieman myöhemmin kaksi maailman arvostetuinta tiedelehteä Nature Medicine ja Science nostivat aivojen imusuonten löytämisen yhdeksi vuoden 2015 merkittävimmistä tieteellisistä havainnoista.