130 000 kuoleman otos: Näin hurjasti sydänkohtaus, aivohalvaus ja diabetes voivat lyhentää elinikää

Hyväkin uutinen löytyy: milloinkaan ei ole liian myöhäistä edistää omaa terveyttään.

aivoinfarkti
Teksti
Lauri Seppälä

Odotettavissa oleva elinaika voi leikkautua jopa yli 20 vuotta lyhyemmäksi, mikäli kärsii sydänkohtauksesta, aivohalvauksesta ja kakkostyypin diabeteksesta.

Tämä selviää Journal of the American Medical Association (JAMA) -lehdessä julkaistussa Cambridgen yliopiston tutkimuksesta.

Tutkijat tarkastelivat yli 130 000 kuoleman syitä 50 vuoden ajanjaksolta. Tämän jälkeen he arvioivat sairauksien elämää lyhentäviä vaikutuksia yksin ja yhdistelminä. Lopputuloksissa ilmeni, että kolmen sairauden muodostama niin kutsuttu kardiometabolinen syndrooma vaikutti radikaalilla tavalla ihmisten eliniän pituuteen.

Noin 40-vuotiaalla miehellä, joka kärsii sydänkohtauksesta, aivohalvauksesta ja diabeteksesta, voi elinikä lyhentyä jopa 23 vuodella. Noin 60-vuotiaalla miehellä elinikä voi samojen sairauksien takia lyhentyä 15 vuodella, mikä tarkoittaisi tässä tapauksessa keskimäärin vain muutaman vuoden jäljellä olevaa elämää.

Tutkimuksen mukaan kardiometabolisen syndrooman aiheuttama elinajanodotteen lasku on samanlainen kuin elinikäisestä tupakoinnista tai hiv:sta. Kaikissa näissä tapauksissa keskimääräinen eliniän kutistuminen on 10–11 vuotta.