Wakefieldin perintö ei suostu kuolemaan

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Brittiläinen lääkäri Andrew Wakefield sai vuonna 1998 julkaistua Lancet-tiedelehdessä tutkimusartikkelin, jonka mukaan MPR-rokote aiheuttaa lapsissa autismia. MPR-rokotteella ehkäistään tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa, ja se on kuulunut pitkään Suomenkin kansalliseen rokotusohjelmaan. (Englanniksi rokotteesta käytetään lyhennettä MMR: measles, mumps, rubella.)

MPR-rokote ei aiheuta autismia. Selvittelyjen ja lisätutkimusten jälkeen kävi ilmi, että Wakefield oli väärentänyt tuloksensa ja syyllistynyt samalla kertaa moneen muuhunkin tieteelliseen väärinkäytökseen. Artikkeli vedettiin pois lehdestä, ja siitä on kirjoitettu paljon niin tieteen maailmassa kuin suuren yleisön medioissakin.

Pitäisi olla aivan yleistä tietoutta, ettei Wakefieldin tutkimustulos ollut totta.

Silti Wakefieldin “paljastus” ei suostu kuolemaan. Se elää ja voi hyvin verkon rokotevastaisissa ryhmissä, ja toisaalta se on elossa myös tieteen maailmassa: koska aiheesta liikkuu väitteitä maailmalla, siitä julkaistaan uusiakin tutkimuksia.

Maaliskuun alussa uutisoitiin jälleen yhdestä tutkimuksesta, jossa yhteys MPR-rokotteen ja autismin välillä todettiin olemattomaksi. Tanskalaisessa tutkimuksessa käytiin läpi 650 000 vuosien 1999–2010 syntyneen lapsen terveystiedot eikä autismi ollut sen yleisempää MPR-rokotteen saaneiden joukossa kuin muillakaan.