Vältä virhe, vältä syöpä?

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Eilen silmiini osui kaksi syöpään liittyvää uutista. Hiihtäjä ja muusikko Mona-Liisa Nousiainen oli kuollut syöpään. Hän oli itseäni neljä vuotta nuorempi, joten itsekin pysähdyin miettimään uutista paljon pidempään kuin ehkä olisin miettinyt vaikkapa 80-vuotiaan ihmisen kohdalla. Nousiainen oli median kautta seurattuna vaikuttanut monella tapaa lahjakkaalta ja lämpimältä ihmiseltä. Elämä jäi surullisesti kesken. 

Ilta-Sanomien sivuilta luin sen toisen syöpäuutisen: ”Suolistosyöpä yleistyy nuoremmillakin – näiden virheiden tekeminen voi kasvattaa syöpäriskiäsi” otsikko kuului. Jutussa korostettiin elintapojen merkitystä suolistosyövien välttelyssä. Syöpäriskisi kasvaa, jos ”et juurikaan liiku”tai ”kuituja ei juurikaan kerry ruokavaliostasi”, artikkelissa kerrotaan. 

Uutinen oli tarpeellinen ja ajankohtainen: perä- ja paksusuolisyövät ovat tosiaan lisääntyneet Suomessa, ja niiden alkamisikä on varhentunut. On tärkeää kertoa ilmiöstä ja sen taustoista. Tarvitsemme tietoa elintapojemme vaikutuksista, ja toisaalta ansaitsemme uusinta tutkimustietoa.

Minulla ei siis ole mitään valittamista siitä, että suolistosyöpien yleistymisestä ja asiaan vaikuttavista elintavoista kerrotaan, päinvastoin. 

Silti ryhdyin miettimään kertomisen tapaa: milloin syövän riskitekijöistä kertomisessa syyllistytään liialliseen yksinkertaistamiseen? Nyt Ilta-Sanomien viesti kuului näin: jos teet virheitä, voit sairastua syöpään.