Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

”Vaadin asiasta puolueetonta tieteellistä tutkimusta”

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 16.4.2016 15:34
Koska tiede on niin hieno asia, olemme varmasti samaa mieltä siitä, että kaikkea mahdollista pitäisi tutkia lisää. Vai olemmeko? Ex-poliitikko Eija-Riitta Korhola vaati alkuviikosta ”puolueetonta tieteellistä tutkimusta” siitä, aiheuttavatko tuulivoimalat kotieläinten joukkokuolemia. Ko...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Tuulivoimalat ovat kaikin puolin huono juttu. Liikkuvat tuulimyllyn lavat ovat kiinteä häiriö maisemassa.

Ne tappavat maiseman.

Eurooppalaiselle: Joo, kyllä kunnon hiilivoimala tai valtava ydinvoimala se kaunis. Sellaisen jokainen haluaa takapihalleen. Saa samalla vähän vanhaa ydinjätettä grilliin, ei tarvita hiiliä. Noo, vitsivitsi, minä tykkään noista turve/hakevoimaloista. Lähellä onkin yksi sellainen ja melkein sata rekkaa ajaa turvetta ja haketta sinne joka päivä. Se vasta on komiata, tykkään niin nousta rekoista ja liikenteen mölystä. Kauheita ne tuulivoimalat tosiaan.

Kiitos Raevaaralle tästä(kin). Ajattelin pyytää kommenttia asiasta, mutta Raevaara ehti itse ensin. Korholan tiedevastainen jo vuosia kestänyt huuhaa-operaatio on sitä luokkaa, että hänen omat kytköksensä olisi syytä selvittää. En yllättyisi, jos jäljet johtaisivat sylttytehtaalle.

Puolueettoman tieteellisen tutkimuksen vaatiminen ei vielä tarkoita, että vaatija olisi tiedevastainen.

Kyselytutkimukset ovat lähes aina monivalintakyselyitä. Rastivastauksia on helppo syöttää tilasto-ohjelmiin.

Tästä seuraa ongelma: Jos kysytään että millä tavoin asiaa X pitäisi edistää ja jätetään pois tärkeitä vaihtoehtoja (esim. ”Asiaa X ei pidä edistää”), vastauksista voidaan vetää virheellisiä johtopäätöksiä. Minun kokemukseni monet kyselytutkimukset ohjaavat vastauksia johonkin suuntaan, eivätkä siis ole puolueettomia.

JJ: olen saamaa mieltä, vaikka kritisoinkin tätä kolumnia.

Tuulivoimaloiden estetiikasta voidaan olla monta mieltä. Itse olen sitä mieltä, että rannikolla asuessa tai merellä purjehtiessä mikään ei ole niin ilahduttava näky kuin tuulivoimapuisto – ja että Suomen käsittämätön takapajuisuus näkyy hyvin, kun purjehtii Itämerta: Saksasta Tanskan kautta Ruotsiin rannikot ovat täynnä tuulivoimaloita; Suomessa on joitain yksittäisiä siellä täällä. Joku muu on sitten jotain muuta mieltä.

Tuulivoimien melutasoa ja muita ympäristövaikutuksia voidaan tutkia ja on tutkittukin. Niihin tutkimustuloksiin saa sitten vapaasti olla uskomatta, mutta se on lähinnä oma häpeä. Saa sitä uskoa maata litteäksikin.