Uusin julkaisuni matematiikan alalta

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Vuosia sitten tiedemaailmassa puhututti niin kutsuttu Sokalin tapaus. Fyysikko Alan Sokalia harmitti, että monissa humanistisissa tieteissä ja varsinkin postmodernissa diskurssissa oli ruvettu käyttämään luonnontieteen termejä ja käsitteitä. Käsitteiden todellisella sisällöllä ei ollut niin väliä.

Vuonna 1996 Alan Sokal kirjoitti pseudotieteellisen artikkelin, joka hyväksyttiin Social Text -tiedejulkaisuun ja jossa hän matki postmodernin keskustelun piirteitä. Teollaan hän halusi osoittaa, kuinka järjettömäksi tilanne on mennyt. ”Kvanttigravitaation transformatiivista hermeneutiikkaa” käsittelevä artikkeli oli silkkaa puppua heti otsikosta alkaen, joka kuului ”Transgressing the boundaries: Toward a transformative hermeneutics of quantum gravity”. Sokal paljasti huijauksensa heti kun artikkeli oli ilmestynyt.

Mutta uppoaa huuhaa muuallekin. Alkusyksystä Advances in Pure Mathemathics -lehti hyväksyi julkaistavaksi eräänlaisella puppugeneraattorilla luodun matemaattisen artikkelin. Muutamiin kohtiin lehden toimitus halusi sentään tarkennuksia.

”Professori Marcie Rathken” artikkeli  ”Independent, Negative, Canonically Turing Arrows of Equations and Problems in Applied Formal PDE” kävi läpi normaalin referee-kierroksen, ja kirjoittajaa pyydettiin muun muassa hiomaan artikkelin tiivistelmää ja esittelemään käyttämänsä matemaattiset notaatiot ja ilmaukset. Artikkeli kuitenkin hyväksyttiin lehteen.

Professori Rathke ilmoitti myöhemmin toimitukselle, ettei julkaise artikkelia, koska hänellä ei ole varaa lehden vaatimaan 500 dollarin maksuun. Artikkelin tarinan voi lukea That’s Mathemathics -blogista.

Matemaattisen tutkimuksen voi luoda osoitteessa http://thatsmathematics.com/mathgen/. Oma hengentuotteeni ”Completeness in Classical Category Theory” valmistui juuri.