Uskonnollisuus ei hyödy uskonnottomuuden piilottamisesta

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Voin toki olla väärässä, mutta ajattelen usein, että maailmankatsomus on erityisen rehellinen silloin, kun ihminen on sen itse valinnut. Neuvostoliiton pakkoateismi tai islamista luopumisen takia teloitusuhan alla olevat ihmiset ovat todistusaineistoa siitä, että pakotettu maailmankatsomus kantaa mukanaan monenlaisia vääryyksiä ja inhimillistä tuskaa.

Omaa katsomustaan kunnioittavat ihmiset antavat toisille vapauden valita. Omaan katsomukseensa luottavat ihmiset luottavat myös siihen, ettei katsomus tarvitse avukseen pakkoa.

Alkuviikosta hermostuin Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteerin Heikki Huttusen Kotimaa24-sivustolle antamaan lausuntoon, jossa hän paheksui Prometheus-leirien saamaa näkyvyyttä mediassa. Ekumeeninen Neuvosto on kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen yhteistyöelin.

Prometheus-leirit ovat eräänlaisia uskonnottomia rippileirien korvikkeita. Vaikka niiden suosio on kasvanut, edelleen niille osallistuu ikäluokasta vain pieni murto-osa, korkeintaan pari prosenttia.

Evankelisluterilaisen kirkon rippikoululeireille osallistuu vuosittain jopa 80 prosenttia 15-vuotiaista. Se on hurja määrä.