Urheilutekstiilit vaihtoon?

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Olympialaiset alkoivat. Niiden yhteydessä on sopivaa palauttaa mieleen eräs tilastotieteen löytö, joka on tunnettu jo pitkään: punaisen värin ylivalta urheilussa.

Esimerkiksi olympiapainissa toinen kilpailija saa siniset ja toinen punaiset trikoot. Värit arvotaan, mutta takaako edes arvonta tasapuolisuutta? Useiden tutkimusten mukaan punaisen värin saanut urheilija nimittäin voittaa noin 60 prosentissa kamppailuja.

Tilastoja on tarkasteltu myös jalkapallon osalta. Mukana on ollut joukkueita, joilla on käytössään sekä punaiset että jonkin muun väriset peliasut. Punaisissa voitetaan merkitsevästi useammin. Esimerkiksi englantilaisen jalkapalloilun kohdalla tilastoja on tehty vuoden 1947 tuloksista alkaen.

Muutkin värit vaikuttavat kuin punainen, mutta eri tavalla. Jalkapallossa ja jääkiekossa mustat pelipaidat tuovat mukanaan selvästi enemmän rangaistusminuutteja kuin muun väriset.

Mikä on punaisen salaisuus?

Punainen väri liitetään perinteisesti voimaan, aggressiivisuuteen ja sotamenestykseen. Ehkä punainen kilpailija tuntee olevansa vahvempi ja sininen heikompi? Riittääkö tällainen syyksi?

Painija ei juuri edes näe ”omaa väriään”. Jalkapallonpelaajat sentään näkevät joukkuetoverinsa ja voivat psyykata itseään punaisella värillä läpi ottelun.

Yksi selitys joukkuelajeissa voisi piillä siinä yksinkertaisessa tosiseikassa, että ihmissilmä rekisteröi punaisen värin varsin tehokkaasti. Kenties punapaitaiset vain näkevät joukkuekumppaninsa paremmin kuin sinipaitaiset.

Värit vaikuttavat toki muihinkin henkilöihin kuin kilpailijoihin.

Kokeneille taekwondo-tuomareille näytettiin videolta lajin kilpailusuorituksia. Samat suoritukset näytettiin kahteen kertaan: kilpailijoiden suojukset oli kuvankäsittelyllä muokattu ensin punaisiksi ja sitten sinisiksi.

Punaisilla suojuksilla täsmälleen samoista suorituksista sai enemmän pisteitä. Myös mustan värin ”rangaistavuus” selittyy tuomareiden reaktiolla siihen.

Eräs ajatus alkaa herätä… Entä jos Suomen huonon urheilumenestyksen syynä onkin lipun ja edustusasujen sinivalkoisuus?