Unohdettu tieto aspiriinista on uutta tietoa

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Hämmennyin kun törmäsin viikko sitten Ilta-Sanomien uutiseen aspiriinin haittavaikutuksista. “Tutkimus: Suositussa lääkkeessä vaarallisia riskejä”, otsikoi lehti. Kuulosti siis siltä, että jotain ihan uutta on paljastunut perinteikkäästä kipulääkkeestä

Tällaisesta ei kuitenkaan ollut kysymys. Kysymys oli vain siitä, että aspiriini lisää sisäisten verenvuotojen riskiä.

Aspiriinin veren hyytymistä heikentävä ja siten sisäisille verenvuodoille altistava ominaisuus on kovin vanha tieto. Jos aspiriinista on jokin sivuvaikutus ollut tiedossa, niin se on juuri tämä.

Vanhin aihetta käsittelevä tutkimus, jonka PubMedin kautta löysin, oli vuodelta 1951. Kaikkiaan asiaa käsittelevää tutkimuskirjallisuutta on olemassa erittäin paljon.

Missä vaiheessa vanha tieto unohdetaan ja se voidaan nostaa esiin uutena tietona? Aspiriinin kohdalla Ilta-Sanomien uutisessa on nähdäkseni käynyt juuri näin. Uutena tietona nostetaan esiin aspiriinin verenvuotoja lisäävät ominaisuudet, mutta “vanhana tietona” esitellään esimerkiksi aspiriinin syöpää ehkäisevä vaikutus.

En usko, että tieto aspiriinin syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta olisi yleisemmin tiedossa kuin tieto vaikutuksesta veren hyytymiseen. Ainakaan ei pitäisi olla: tutkimustietoa jälkimmäisestä on paljon enemmän kuin ensimmäisestä.

Kuinka vanha edes on tieto aspiriinin mahdollisesta syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta? Vanhimmat yksittäiset maininnat asiasta löydän vuodelta 1972. Varsinaisesti aihetta on alettu tutkia 1990-luvun alussa. Silloin on alkanut ilmestyä paljon julkaisuja erityisesti aspiriinin kyvystä estää suolistosyövän kehittymistä varsinkin tilanteissa, joissa ihmisellä on synnynnäinen alttius sairastua suolistosyöpään. Itse kuulin asiasta muistaakseni 2000-luvun alussa syöpätutkijoiden esitelmistä.

Ehkä sylttytehdas onkin tutkimus, johon Ilta-Sanomat uutisessaan viittaa, siis tuo “uusi tutkimus”, jonka mukaan “säännöllinen aspiriininsyönti voi kuitenkin lisätä sisäisen verenvuodon ja aivoverenvuodon riskiä”. Onko siinä esimerkiksi liioiteltu tutkimuslöydösten uutuusarvoa?

Itse asiassa ei. IS:n siteeraama Plos Onessa julkaistu tutkimusartikkeli on luonteeltaan meta-analyysi. Siinä on käyty läpi suuri määrä tutkimuksia, joissa aspiriinilla on koetettu estää sydän- ja verisuonitauteja tai suolistosyöpiä. Artikkeli kantaa tylsästi otsikkoa “Aspirin in Primary Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer: A Systematic Review of the Balance of Evidence from Reviews of Randomized Trials”.

Tutkimuksen sanoma on, että suurta otosta tarkasteltaessa aspiriinin haitat korostuvat enemmän kuin hyödyt silloin, kun lääkettä on syöty sydän- ja verenkiertotautien ehkäisytarkoituksessa. Syövän estämisessä hyötyjen ja haittojen suhdetta on vaikeampi määrittää.

Onhan se toki melko epäseksikäs tutkimustulos. Ei kohuotsikoita aspiriinin uusista ja yllättävistä haittavaikutuksista.