Ulkomaalaiset vievät yhdysvaltalaistutkijoiden työpaikat!

Myönnän: otsikkoni oli klikkiotsikko!

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Suomessa tiedettä tehdään liikaa suomalaisten omin voimin, mutta Yhdysvalloissa huolet ovat tällä hetkellä päinvastaiset: muualta tulleita tutkijoita on huomattavan paljon.

Kyse ei välttämättä ole siitä, että ulkomaalaiset veisivät yhdysvaltalaistutkijoiden työn (myönnän: otsikkoni oli klikkiotsikko!), vaan enemmän siitä, etteivät maan omat nuoret enää lähde tutkijanuralle.

Kolumnisti ja biologi Sara Whitlock valittelee Scientific Americanin julkaisemassa kirjoituksessa sitä, että yhdysvaltalaiset tutkijat antavat helpommin periksi kuin muualta tulleet kollegansa.

Tutkimustyössä tarvitaan sinnikkyyttä, ja sitä ei yhdysvaltalaisnuorista Whitlockin mukaan löydy. Tutkijanura ei siten enää kiinnosta, ja yhdysvaltalaislaboratoriot ja -tutkijankammiot alkavat olla entistä enemmän muualta tulleiden tutkijoiden ja jatko-opiskelijoiden käsissä.

Ilmiö on Whitlockin mielestä huolestuttava yhdysvaltalaisen tieteenteon jatkuvuuden kannalta. Ja entä jos Trumpin kiristyvä maahantulopolitiikka tyhjentää laboratoriot lopulta kokonaan?