Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Tuubiin puristettua tiedettä

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 25.8.2013 13:18

Tämä on mainos, tosin maksamaton sellainen.

Haluan nimittäin mainostaa uudehkoa kotimaista tiedeaiheista sivustoa, Tiedetuubia. Se on kahden nimekkään tiedetoimittajan, Jari Mäkisen ja Markus Hotakaisen ylläpitämä ja sisältää tiedeuutisia, blogauksia, kirja-arvosteluja ja videoita. Mäkinen on kunnostautunut ainakin Ylen tiedetoimittajana, Hotakainen on tuttu ennen kaikkea avaruusaiheisista kirjoistaan.

Tiedetuubin löytää myös Twitteristä ja Facebookista.

Mitä virkaa suurelle yleisölle suunnatuilla tiedeuutissivustoilla on? Itse olen hieman huono vastaamaan tähän, koska käytän niitä ennen kaikkea työntekoon. En osaa asettautua ”tavallisen lukijan” asemaan.

Ehkäpä olen lähtökohtaisesti väärässä, eikä tavallista lukijaa edes ole. Jokainen lukija päätyy tiedesivustoille eri syistä.

Yksi lukee kaiken mahdollisen avaruustutkimuksesta, oli sivusto mikä tahansa. Toinen hakee tietoa sairaudestaan. Kolmas klikkaa sattumanvaraisesti auki mielenkiintoiselta vaikuttavan linkin Facebookista. Neljäs on kiinnostunut nimenomaan tieteestä, laaja-alaisesti ja avarasti, ja lukee päivittäin useaa tiedeportaalia.

Hyvin suunniteltu tiedesivusto palvelee kaikenlaisia lukijoita: sieltä on helppo hakea kirjoituksia aiheittain ja hakusanalla, nettilinkeissä näkyvät otsikot ja ingressit on vetävästi ja informatiivisesti kirjoitettu, ja sivuston rakenne on sellainen, että aktiivinen lukija löytää helposti uudet kirjoitukset ja pystyy siirtymään julkaisusta toiseen. Ainakin hakumahdollisuuksia Tiedetuubi saisi vielä parantaa.

Olen monesti miettinyt, kannattaako tiede eristää omille portaaleilleen tai omille sivuilleen sanomalehdissä.

Kun tieteestä kertominen on itsetarkoituksellista, muuttuuko tiede samanlaiseksi ajanvietteeksi kuin tosi-tv-ohjelmat, horoskoopit tai keveät kesänovellit?

Tiede on aina sidoksissa arkeen ja yhteiskuntaan. Tieteellä selitetään maailmaa ja parhaimmillaan parannetaan sitä – ja parhaimmillaan tiede on nimenomaan silloin, kun se esitetään ilmiöihin sidottuna, ei muusta maailmasta erillisenä kuriositeettikokoelmana.

Toisaalta tiede ansaitsee tulla nähdyksi myös itsenäisenä menetelmänä ja prosessina. Tiede ei saa unohtua taustalle tai tieteentekijät jäädä näkymättömiin.

Toivon Tiedetuubille paljon kävijöitä!

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Kiitokset blogikirjoituksesta – mukavaa, kun Tiedetuubi miellyttää!

Hakutoiminto on tulossa ihan kohta ja myös kuvatoimintoja sekä alihakemistoja parannetaan vielä…itse asiassa tarkoituksemme oli nostaa sivustoa salaisuuden hämystä enemmän vasta syyskuun alussa, mutta parempi liian aikaisin kuin ei koskaan.

Mielestämme ns. suurelle yleisölle suunnatulle tiedesivustoille on hyvinkin paljon virkaa, sillä olemme eri puolilla häärätessämme huomanneet, että monet kaipaavat tietoa tieteestä ja tekniikasta selvästi suomeksi siten, että se on toisaalta syvällistä, mutta samalla kevyttä ja kiinnostavaa.

Koitamme tehdä Tiedetuubia juuri näin.

Olemme myös journalistisia sekä kriittisiä, emmekä niele yhtiöiden ja PR-väen tiedotteita sellaisinaan, vaikka luonnollisesti käytämme niitä hyväksemme.

Kyseessä ei muuten ole ”tiedeUUTISsivusto”, vaikka pyrimmekin seuraamaan tapahtumia ajan hengessä ja usein reaaliajassa. Painotamme enemmän sisältöä kuin sitä, että juttu saadaan ulos muita tiedotusvälineitä aikaisemmin – vaikka usein, etenkin avaruusaiheissa, olemme paikan päällä ja pystyisimme toimimaan hyvinkin nopeasti. Twitterissä olemme toki ajan hermolla!

Terveisin,

Jari Mäkinen

Näitä luetaan juuri nyt