Tutkimukset: Viranomaiset vähättelevät perheväkivaltaa

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Tällä viikolla on käyty oikeutta 8-vuotiaan Eerikan kolmen vuoden takaisen murhan takia. Nyt syytteessä on joukko lastensuojelutyöntekijöitä ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka epäonnistuivat tehtävässään suojella lasta.

Eerikassa oli uutisoinnin perusteella sekä fyysisiä että henkisiä merkkejä rajusta väkivallasta, mutta merkit eivät johtaneet tytön siirtämiseen turvallisempiin oloihin.

Tänään Tampereen yliopistossa tarkistetaan YTM Johanna Hiitolan väitöskirja Hallittu vanhemmuus. Sukupuoli, luokka ja etnisyys huostaanottoasiakirjoissa. Hiitola kävi läpi 354 hallinto-oikeuden päätöstä tahdonvastaisista huostaanotoista vuodelta 2008.

Selvisi, että perheväkivalta painaa päätöksissä pelottavan harvoin. ”Hallinto-oikeudet jättävät usein vanhempien väkivaltaisuuden kokonaan pois lopullisista perusteluistaan, vaikka sosiaalityö on tuonut väkivaltaongelman esille. Jopa 42 prosenttia väkivaltaa kuvailevista tapauksista oli sellaisia, joissa oikeus ei maininnut väkivaltaa huostaanoton perusteena.

Olen blogannut väkivallan vähättelystä aiemminkin, perhesurmatutkimusten yhteydessä. Sisäasianministeriön perhesurmaselvityksessä vuodelta 2012 selviää, että väkivaltaan on lastensuojelussakin suhtauduttu leväperäisesti.