Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Tutkijoita nälvivä poliitikko on kokematon populisti keskellä kehnoa lainvalmistelua

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 31.8.2017 13:59
Osallistuin eilen Tietokirja.fi-tapahtumassa paneelikeskusteluun ”Kolme pointtia Stubbista. Miksi poliitikot tölvivät asiantuntijoita?”. Keskustelun otsikko on peräisin kielentutkija Janne Saarikiven kirjoituksesta, jossa hän (syystäkin) lyttää silloisen pääministeri Alexander Stubbin tu...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Vika ei ole yksinomaan politikoiden.

Välillä tutkijat kirjoittavat poliittisia mielipiteitään ammatillinen takki narikkaan unohdettuna, ja silti allekirjoittavat tekstinsä kaikin tittelein.

Tämä on edesvastuutonta. Jos tutkija ei perusta kirjoitustaan pelkästään tuntemaansa tieteellisesti hyväksyttyyn tietoon, tämä pitää tehdä lukijalle selväksi. Muuten käy niin kuin nyt on käymässä.

Lisäys edelliseen kommenttiin: Tiedettäkin voi tehdä huonosti, esimerkkinä joidenkin Yhdysvaltalisten uutiskanavien tapa valita esiintuodut faktat. Julkaisuissa tämä ei toivottavasti mene läpi, mutta yhteiskunnaliseen keskusteluun osallistuva ”kaiken maailman dosentti” voi lipsahtaa tuolle raiteelle.

Kolumni on silti täyttä asiaa.

Juoru-ukko ehti ensin. Olen samaa mieltä, että tietyillä asiantuntijoilla menee mielipide ja objektiivinen asiantuntijuus sekaisin siten, että asiantuntijuudesta jää jäljelle titteli ja substanssista oma maailmakuva. Mieleen tulee vasemmistolainen taloustieteilijä ja monet ”tutkija tyrmää”- lööppien hahmot, jotka kommentoivat oman pätevyysalueensa ulkopuolella olevia yhteiskunnallisia asioita ideologiapohjalta. Uskottavuus ei mene tieteeltä vaan näultä tyypeiltä itseltään, ja tällaisia ”tieteilijöitä” sitten valitettavasti suodattuu yleistysten pohjaksi.

Kiitos kirjoituksesta! Oletko kuullu ”etenkehtaisuudesta”?😉

Tiina Raevaara on harrastanut perinnöllisyystiedettä, ainakin Wikipedian tietojen mukaan. Sillä saralla pitää kaikenmaailman dosentteja etsiessään peruuttaa Lysenkolaisuuteen saakka,