Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Tutkija: Haluatko olla asiantuntija vai vaihtoehto Valtaojalle?

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 17.11.2017 10:31
Vaihtoehto Eskolle on leikkimielinen kampanja, jonka tavoitteena on nostaa mediajulkisuuteen tuoreita tutkijakasvoja. Se on hyvä tavoite: Kun esimerkiksi kolmen vuoden välein julkaistavassa Tiedebarometrissä on pyydetty suomalaisia mainitsemaan nimeltä joku elossa oleva tieteentekijä, eniten ääniä ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Esko Valtaoja on tiedemies. Tiina Raevaara, jonka kirjoitukset rutiininomaisesti poikkeavat tieteestä, on tieteentekijä Anu Koivusen ja Tampereen yliopiston sukupuolen tutkijoiden ja tasa-arvovajeen väärinkäsittäjien tavoin. Tiedemiehen esittämät aiheet ovat teoriassa kumottavissa. Tieteentekijän aiheet ovat mielipiteitä.

Tiedemies on vanhahtava nimitys tutkijalle ja tieteentekijälle, ja sitä käyttävät vain maallikot. Älä Ove rupea äitiäsi opettamaan.

Tiedemies on tieteen kanssa tekemisissä, tieteentekijä vaikkapa sukupuolen tutkimuksen kanssa. Tieteen teoriat ovat teoriassa kumottavissa. Sukupuolen tutkijat esittävät ainoastaan mielipiteitä kumottavuuden ulkopuolelta. Eikö äitee tienny?

Valtaoja on eläkkeellä, joten hänellä on aikaa ja energiaa. Ei tarvitse hankkia rahoitusta ja viettää aikaa yliopiston eritasoisten hallintojen kanssa. Myöskään vosittaisten parin tieteellisen englanninkielisen julkaisun tahtia ei tarvitse pitää yllä.

Joten vaihtoehdon on oltava sellainen, jolla on rahaa joko itselle tai jostain varmasta lähteestä. Valitettavasti mieleen tulee vain yksi oikeussosiologian dosentti…

Mitähän Ove oikein tarkoittaa? Olisiko jotain todellista esimerkkiä esimerkiksi tämän vuosikymmenen aikana tehdyistä sukupuolentutkimuksen väitäskirjoista?

Valtaojan kunniaksi on sanottava, että hän ei esitä ajatuksiaan tieteenä vaikka sellaisena niitä ehkä joku lukee.

Harmi ellei astronomi lue ajatuksiaan tieteeksi, sillä teoriat ovat kumottavissa. Esimerkkejä tieteellisestä sukupuolentutkimuksesta ei ole, koska asia ei ole tiedettä, kuten jo selitetty pari kertaa. Siksi vaihtoehto Anu Koivuselle voisi olla aiheellinen. Sukupuoliroolit Niskavuoren elokuvissa ovat harvemmin julkisuudessa kysyttyjä aiheita vaikka siitä on tehty väitöskirja. Väitöskirjan tekijä esiintyy kuitenkin usein, mutta Valtaoja on suosittu. Pieni ero, siis.

Valtaoja on väärässä! Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen mieheksi ja naiseksi. Ottamalla Jeesus / sovitus vastaan saa Jumnalan kans välit kuntoon. Moni ex alkoholisti narkomaani yms myös sen todistaa. Joudumme tekemään tilin. Antakakaa sovittaa itsenne. Joku yks solukin on niin monimutkainen prosessi että se ei synny ilman älyllistä suunnittelua. Saatika koko luomakunta! Tai räjähtämällä. Elämän tarkoitus olisi löytää Herra ei jonkun valtaojan jorinat.