Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Tunnistettiinko sarjamurhaaja epäeettisin keinoin?

Blogit Tarinoita tieteestä 29.4.2018 14:17
Tiina Raevaara
Tiina Raevaara - avatar
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Yhdysvalloissa saatiin viimein kiinni vuosikymmeniä kauhua herättänyt sarjamurhaaja ja -raiskaaja. Yövaanija- ja Golden State -tappajana tunnettu murhaaja oli 1970-luvun puolivälistä alkaen surmannut ainakin kaksitoista ihmistä ja raiskannut vähintään viisikymmentä. Hän tunkeutui uhrinsa asuntoon ja saattoi pakottaa tämän puolison seuraamaan raiskausta. Lopulta hän saattoi ampua tai hakata molemmat uhrinsa kuoliaaksi.

Kaliforniassa toiminut murhaaja seuraili uhrejaan pitkään ja otti selvää näiden päivärytmistä. Hän piti joskus uhrinsa sidottuina tuntikausien ajan, raiskasi nämä toistuvasti ja siinä välissä kävi syömässä keittiössä. Rikokset tiettävästi loppuivat vuonna 1986, ja loppumista oli edeltänyt niiden muuttuminen aiempaa raaemmiksi.

Yhdysvaltojen Sacramentossa pidätettiin muutama päivä sitten 72-vuotias entinen poliisi James DeAngelo. Toistaiseksi todisteita on löytynyt sen verran, että häntä voidaan epäillä kahdesta murhasta. Suomessa sarjamurhaajakandidaatin pidätyksestä ovat uutisoineet ainakin Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat ja Yle.