Tuhannen ja yhden museon maa

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Törmäsin parin viikon takaiseen uutiseen Helsinkiin suunnitteilla olevasta tiede- ja teknologiamuseosta.

Tavoitteena on, että museo avaisi ovensa vuonna 2017. Ylen mukaan museo ”esittelisi merkittävimpien suomalaiskeksintöjen historiaa”. Suunnitelmia tarkentamaan on pestattu tiedekeskus Heurekan entinen johtaja Per-Edvin Persson.

Ensimmäinen reaktioni uutiseen oli nihkeä ”miksi?”. Tarvitaanko Suomeen, tuhannen museon maahan, todella taas yhtä uutta museota, jossa vanhat laitteet pölyttyvät vitriineissä?

Suomesta löytyy nyt jo hämmentävä määrä erilaisia tekniikan historiaa esitteleviä museoita. Pelkästään hakusanalla ”tekniikka” löysin Museot-portaalista 22 asiaa käsittelevää museota: sotaa, ilmailua, autoja, kelloja, rautateitä, tietojenkäsittelyä, jäähdytystekniikkaa, merenkulkua.

Myönnän, että olen myös epäluuloinen sanaparin ”tiede” ja ”museo” kohdalla. Tiede on toimintaa, tiede kurkottaa tulevaisuuteen. Onko museo oikea tapa esitellä tieteentekoa? Samaan hengenvetoon myönnän, etten tunne museomaailmaa kovin hyvin. Olen pitkälti nimenomaan ennakkoluuloinen.

Toisaalta: olisiko asenteeni syynä se, että ehkä Suomessa törmää harvoin oivaltaviin museoihin? Kun jokaiseen niemennokkaan on raahattu pölyttymään läjä vanhentunutta tekniikkaa ”museo”-kyltin kanssa, ehkä odotusarvo uudelle museolle ei voikaan olla kovin hyvä.

Siispä toivon, että uusi tiede- ja tekniikkamuseo toteutuisi, ja että museo olisi niin nerokas, että se muuttaisi käsitykseni ”tekniikkamuseoista” kertaheitolla.