Toimittajien punavihreä vs. poliisien sinikeltainen kupla

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Perussuomalaisten taholta on useasti esitetty väitteitä, että suomalaisessa journalismissa olisi jokin ”punavihreä kupla”, joka sulkisi journalismista ulos esimerkiksi konservatiiviset tai erityisen oikeistolaiset toimittajat.

Viimeksi asiasta pyrki herättämään keskustelua Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkila julkisessa Facebook-päivityksessään. Turkkilan oli saanut hermostumaan Helsingin Sanomien ja Maaseudun Tulevaisuuden entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen, joka sanoi Verkkouutisten haastattelussa, että ”toimittajien arvot kohtaavat harvoin perussuomalaisten kanssa ja se näkyy puolueen mediakohtelussa”.

Turkkila kirjoittaa, että ”Hesarin ex-päätoimittaja Mikael Pentikäinen vahvistaa osaltaan sen, että havainto punavireästä mediakuplasta pitää paikkansa. VU:n mukaan ’entisen päätoimittajan mielestä toimittajien arvot kohtaavat harvoin perussuomalaisten kanssa ja se näkyy puolueen mediakohtelussa’. Tämä ei tietenkään ole pelkästään puoluetta koskeva ongelma vaan kertoo aika rajulla tavalla siitä, kuinka suuria vaikeuksia toimittajilla on hahmottaa suurten kaupunkien ulkopuolella asuvien ihan tavallisten suomalaisten arkea, arvoja ja arvostuksia.”

Matias Turkkila tekee asiasta puoluepoliittisen, vaikka Pentikäinen puhui tiukasti arvomaailmasta. Se, että toimittajat eivät jaa perussuomalaisten arvoja eivätkä siksi samaistu perussuomalaisiin, ei kuitenkaan tarkoita, että toimittajat olisivat sidoksissa esimerkiksi vihreisiin tai vasemmistoon.

Osittain yhteiset arvot eivät automaattisesti tarkoita puolueen äänestämistä tai siihen kuulumista. Poliittinen sitoutumattomuus on edelleen arvo suomalaisten journalistien keskuudessa. (Kuriositeettina mainittakoon, että Pentikäinen oli vuoden 2014 eurovaaleissa keskustan ehdokkaana.)