Tietokirjoja kirjoittaa ammattikunta, jota kukaan ei muista

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaat ovat herättäneet monenlaista keskustelua, johon tekisi mieli osallistua useastakin näkökulmasta. Tässä bloggauksessa tartun niistä varsin kapea-alaisesti vain yhteen.

Kriitikko Otso Kantokorpi tulistui siitä, että ehdokkaissa on mukana melkein pelkästään toimittajien kirjoittamia kirjoja. Hän ihmetteli tutkijoiden kirjoittamien teosten puuttumista kokonaan. Tämän saman huomion ovat esittäneet monet muutkin, vaikkapa Jukka Petäjä Helsingin Sanomissa ja lukuisat some-kuplani sielut Facebookissa.

Tieto-Finlandiaa tavoittelevat siis julkisessa keskustelussa toimittajat ja tutkijat, ja tässä kahden ammattiryhmän välisessä kamppailussa toimittajat ovat nyt selvässä johdossa.

Itse työskentelen kirjailijana, ja kirjoitan niin kauno- ja tietokirjallisuutta. Olen tehnyt myös tutkijan ja toimittajan töitä, mutta pääasiallinen ammattini niin identiteettini kuin tulonmuodostuksenikin näkökulmasta on kirjailija. Jotkut kirjailijat kirjoittavat pelkästään tietokirjallisuutta – ja heitä nimitetään tietokirjailijoiksi. Moni kirjoittaa laillani molempia lajeja. Kirjailija mikä kirjailija.

Jostain syystä ammattimaiset tietokirjailijat on kuitenkin unohdettu keskustelusta, aivan kuin heitä ei laisinkaan olisi. Nyt tietokirjallisuutta ajatellaan syntyvän vain tutkijoiden tai toimittajien näppäimistöltä.