Tietokirja: Tekopyhä ihmiskunta suojelee yhden eläimen ja tappaa samalla miljoona muuta

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Uutisissa on viime päivät riemuittu luonnonsuojelun pienestä mutta hienosta voitosta: naali on jälleen pesinyt Suomessa. Metsähallitus välitti julkisuuteen muutaman kaukaa otetun kuvan, jossa naalinpennut ovat nousseet pesäluolastaan tutkimaan ulkomaailmaa. 

Edellisistä maamme kamaralla syntyneistä naalinpoikasista on 26 vuotta aikaa. Arktisiin lajeihin kuuluvaa naalia on suojeltu muun muassa metsästämällä sen kilpailijaa ja vihollista kettua sekä ruokkimalla.

Naali on pieni, kylmiin olosuhteisiin sopeutunut koiraeläin. Fennoskandiassa se kärsii ilmastonmuutoksen seurauksista – kuten juuri kettukannan työntymisestä pohjoiseen. Kylmemmillä seuduilla, kuten vaikkapa Huippuvuorilla, naalikanta voi toistaiseksi hyvin. 

Somessa on hehkuttu pentujen suloisuutta ja iloittu suojelun onnistumisesta. Samaan aikaan suomalaisilla turkistarhoilla syntyy vuosittain noin kaksi miljoonaa naalinpentua. Ne elävät lyhyen elämänsä pienissä häkeissä, ja ne tapetaan turkkinsa takia. 

Tätä on ihmisten eläisuhde: täynnä kaksinaismoralismia ja järjettömyyttä. Saman lajin yksiölöitä suojellaan toisaalla ja tapetaan teollisella tehokkuudella muualla.