Tietokirja: Tehokkaalla ajankäytöllä voi saada arvojen mukaisen elämän

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Jäin vapaaksi kirjoittajaksi vuonna 2007 ja siitä saakka olen toiminut omana pomonani ja työyhteisönäni. Saan toki tehtävänantoja ja deadlineja muilta tahoilta, mutta ajankäytöstäni ja työni järjestämisestä päätän aivan itse. 

Luulisi, että viidentoista vuoden kokemuksella voisin sanoa jo osaavani homman, mutta tietenkään en osaa. Ongelmana on esimerkiksi ajan ja energian jakaminen isojen, uppoutumista vaativien projektien (kuten kirjojen kirjoittamisen) sekä kaiken pienen sälän (kuten sähköposteihin vastaamisen) välillä. Koska ihmiselämä on aina kokonaisuus, työnteko pitäisi myös onnistuneesti lomittaa perhearkeen ja harrastuksiin. Ja sanotaan se nyt suoraan: haluaisin ehtiä tehdä enemmän töitä kuin nyt ehdin. Olen tavattoman innostunut monista suunnittelemistani projekteista ja harmittelen jatkuvasti, kun aika ei riitä niihin.

Pandemia on johtanut etätyöskentelyn yleistymiseen, ja siten entistä useampi on saanut kokea aavistuksen siitä, millaista esimerkiksi minun työelämäni on.

Pohdin usein, kuinka saisin ajankäyttöni paremmaksi, ja nyt alkuvuodesta luin suurella mielenkiinnolla Leo Straniuksen tuoreen kirjan Tehokkuuden taika: Näin voit elää enemmän

Päällimmäinen vaikutelma oli se, että pidin kirjasta. En ollenkaan pidä kaikista ajankäyttöoppaista, joihin tutustun. Usein ongelma on se, että niiden ohjeet eivät sovellu minulle tai niihin sisäänkudottu eetos on kovin erilainen kuin omani.