Tietokirja: Meren tarinassa ikiroutaan koverrettu kellari sulaa ja turisteille grillataan valasta
Jessica Haapkylä: Meren tarina. Meribiologin tutkimusmatka Arktikselle. Into, 2019.
Arktinen alue on monella tapaa ilmastonmuutoksen ytimessä. Ensinnäkin maapallon lämpenemisen seuraukset osuvat ehkä vahvimpina juuri planeettamme kylmimmille seuduille. Lämpenemisen vaikutus on siellä kovin konkreettista: kun ikirouta sulaa tai merijäätä ei enää muodostu, lukuisilta arktisilta eliölajeilta katoavat elämisen edellytykset. Ei ole kyse vain lämpötilan noususta vaan ekosysteemien katoamisesta.
Jotkut vaikutukset tulevat mutkan kautta, mutta ovat yhtä lailla näkyviä. Arktiksella elää edelleen alkuperäiskansoja, joiden perinteisiä elämäntapoja ilmastonmuutos uhkaa. Merijään väheneminen vaikuttaa myös maailmanpolitiikkaan, kun Pohjoinen jäämeri alkaa olla auki merenkululle ja öljynporauksen työntymiselle aina uusille alueille. Suurvaltojen kiinnostus on taattu.
Meren tarina on Jessica Haapkylän toinen kirja. Hän on väitellyt tohtoriksi meribiologiasta ja kiertänyt maailman meriä milloin eri tutkimusryhmien, milloin legendaarisen Jacques Costeaun pojan Jean-Michel Costeaun kuvausryhmän kanssa.
Meren tarina on omakohtainen kirja siitä, kuinka Haapkylä kiertää Arktiksella vuosina 2004 – 2018 ja kohtaa ilmastonmuutoksen silmästä silmään.