Tiedebloggarin kymmenen sääntöä
Pari päivää sitten kirjoitin toiseen blogiin omia ohjeitani kaunokirjallisuuden kirjoittamiseen. Tein listauksen hieman leikkimielellä: sosiaalisessa mediassa kiertelee milloin kenenkin nimiin laitettuja ainoita ja oikeita ohjeita. Joskus ne ovat hyvinkin oivaltavia, joskus taas moneen kertaan kuultuja ja helposti väärintulkittavia.
Ehkä ohjeiden merkitys on suurinta niiden tekijälle itselleen. Ajoittainen omien teesien rakentelu voi kirkastaa ajatuksia ja auttaa kirjoittamisen ongelmakohtien yli. Itsereflektiolla on sijansa.
Päätin tehdä omat teesini asiakirjoittamisestakin. Ne on muotoiltu lähinnä (tiede)blogaamista ajatellen. Tässä siis kymmenen itselleni tärkeää kirjoittamisohjetta:
1. Älä luota itseesi vaan tarkista. Älä luota muistiisi nimien kirjoitusasun tai tärkeiden tapahtumien vuosipäivien suhteen. Kaikki mikä on tarkistettavissa kannattaa tarkistaa.
2. Lue aina alkuperäinen tutkimusartikkeli. Jos luotat muiden tekemiin uutisiin tutkimuksesta, luotat myös heidän tulkintoihinsa, ymmärrykseensä, tarkkuuteensa ja rehellisyyteensä. Älä luota.
3. Kirjoita juttusi tärkein kohta heti alkuun. Tämä on varsinkin tutkijataustaisille ihmisille vaikeaa, koska tutkimusartikkeleissa tulokset ja johtopäätökset kerrotaan aina viimeisenä. Luovu dekkarimaisesta ”totuus selviää vasta lopussa” -ajattelusta ja laita juttusi ydin heti alkuun ja otsikkoon.
4. Vältä sarkasmia. Älä kirjoita mitään, mitä et oikeasti tarkoita.
5. Yritä välttää maneereita. Älä luo kyynistä ilmaisutyyliä, jota viljelet tekstistä toiseen. Älä ole väkisin hauska. Älä käytä aina samoja vertauksia. Älä käytä aina vertauksia.
6. Älä pelkää paljastaa mielipiteitäsi, mutta ole varma, että ne todella ovat mielipiteitäsi. Blogauksiin on kovin helppo panna mukaan keveitä lausahduksia, ”totuuksia”, joita odotamme ihmisten haluavan kuulla. Älä sorru huolimattomaan ajatteluun.
7. Vältä sisäpiiriajattelua. Taustoita tarpeeksi, sillä kaikki eivät ole lukeneet aiempia kirjoituksiasi. Älä oleta, että suurimmalla osalla ihmisistä olisi samanlainen maailmankatsomus tai huumorintaju kuin itselläsi.
8. Mieti motiivejasi. Älä kirjoita kostaaksesi, todistaaksesi jotain tai herättääksesi suuttumusta. Kirjoita aiheen takia.
9. Provosoitumisen määrä ei ole tae tekstin laadusta. Teksti, joka ”herättää paljon keskustelua”, ei todellakaan ole aina hyvä teksti. Vaadi itseltäsi enemmän.
10. Et omista sanomisiasi. Kun olet julkaissut tekstin, väittämiäsi voidaan käyttää ihan mihin tahansa. Kirjoita niin, että voit seistä omien sanojesi takana, vaikka löytäisit ne parin viikon päästä pommiuhkauksen perusteluista.