Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Tiede on uusi musta

Blogit Tarinoita tieteestä 22.1.2014 14:33
Tiina Raevaara
Tiina Raevaara - avatar
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Brändi on yrityksille, tuotteille ja tekijöillekin selviämisen ehto. Ja tiedebrändi on haluttua tavaraa: tieteellisyyden läsnäolo kertoo monille totuudesta, pyyteettömyydestä, älykkyydestä, osaamisesta, kärsivällisestä paneutumisesta, hyvän tekemisestä - kaikesta kivasta siis.

Tiedebrändiin on viime aikoina verhoutunut esimerkiksi Tammelta pian ilmestyvä kirja Yliluonnollisten ilmiöiden ensyklopedia. Tekijöiden kerrotaan olevan tohtoreita, neljän maisterintutkinnon miehiä - ja vielä kaksosia. Kirjan takana on siis varsinainen nerokkuuden ja tieteellisyyden poikkeuksellinen kasauma.

Tammi kertoo tietokirjansa olevan “tiedemiesten asiantunteva ja viihdyttävä johdatus” ja viittaa aiheen liittyvän tieteen läpimurtoihin: “Vielä 1800-luvulla avaruusmatkoja ja matkapuhelimia olisi pidetty yliluonnollisina. Kun tiede kehittyy, paljastuu yhä useampi ihmeeksi luokiteltu ilmiö kuitenkin luonnolliseksi”. Kirjan takana vakuutetaan olevan huolellista tutkimusta: tohtorit ja nelinkertaiset maisterismiehet “ovat perehtyneet yliluonnollisiin ilmiöihin jo kahdenkymmenen vuoden ajan niin kokemusperäisesti kuin tieteellisen tutkimuksen näkökulmasta”.