Terveisiä ilmastonmuutokselta, osa 1: Tromssan yliopistomuseon saamelaisnäyttely

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Terveisiä pohjoisesta! Vietin viime viikolla ensin pari päivää Tromssassa ja sitten loppuviikon Huippuvuorilla. Sitä pohjoisemmaksi en taida koskaan päästä.

Arktis on merkillinen paikka. Pohjoisen napapiirin rajaama alue tuntuu kartasta katsoen syrjäseudulta. Tavallista karttaa katsomalla on vaikea edes hahmottaa pohjoisten alueiden sijaintia toisiinsa nähden. Kaksiulotteisessa kartassa Arktis ei todellakaan ole keskipiste: se on reunaa, kolmen eri mantereen syrjäistä raja-aluetta. Joutomaata.

Todellisuus on toinen. Arktis on keskeinen alue monella tapaa. Se on keskeinen ilmastonmuutoksen kannalta: ilmaston lämpiäminen näkyy erityisen hyvin juuri maapallon kylmimmillä alueilla. Muutoksen etenemistä voi yrittää seurata esimerkiksi jääpeitteen ominaisuuksia, eliökantojen muutoksia tai merivirtoja mittaamalla.

Arktis on myös maailmanpolitiikan kuumia alueita. Käyttämättömiä luonnonvaroja riittää, ja ilmaston lämpeneminen helpottaisi niiden hyödyntämistä, joten kiinnostuneita tahoja riittää.

Arktiksella elää useita alkuperäiskansoja, joiden oikeudesta päättää asuinalueidensa käytöstä ja toteuttaa perinteisiä elämäntapojaan keskustellaan jokaisella Arktiksen mantereella.