Teinin tieteelliset tubevinkit

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

”Kodin täysi kirjahylly antaa lapselle elinikäistä etua”, julistivat uutiset eilen, Suomessa Yleisradio. Oma somekuplani on täynnä kirjailijoita, toimittajia ja kustantamoiden työntekijöitä, joten tutkijoiden viestistä tietenkin riemuittiin.

Jo pelkkä kirjojen läsnäolo lapsuudenkodissa näyttää vaikuttavan siihen, että lukemisesta tulee normaali osa elämää, ja lukeminen edelleen hyödyttää kykyä käsitellä ja hakea tietoa maailmasta. Lukeva ihminen pärjää monessa.

Uutinen sai varmasti monet vanhemmat myös alakuloisiksi. Kirjoja on tarjottu ja tyrkytetty, luettu ääneen ja näytetty esimerkkiä kirja kädessä viihtyvästä ihmisestä, mutta silti lapsi ei lue. Kännykän ja tietokoneen tarjoama ajanviete kyllä kiinnostaisi, mutta kirjat eivät.

Ei hätää. Lukeminen tietysti kannattaa aina eikä kannustusta sen pariin ole syytä lopettaa, mutta kyllä verkostakin löytyy mielekästä ja opettavaista sisältöä. Monesti keskitytään vain moittimaan nuorten älylaitteiden käyttöä sinänsä, eikä analysoida sen tarkemmin, mitä he laitteillaan tekevät.

Seuraavat Youtube-vinkit ovat peräisin varhaisteiniltä. Esitän listan sellaisena, kun se on minulle annettu, enkä ole halunnut muokata sitä aihepiireiltään tai kieleltään moninaisemmaksi. Joku toivottavasti löytää siitä itselleenkin seurattavaa.  Minusta lista on mielenkiintoinen esimerkki siitä, kuinka teini on lähtenyt etsimään itseään kiinnostavaa asiasisältöä ja todella viihtyy sellaisen parissa.