Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Teinin tieteelliset tubevinkit

Blogit Tarinoita tieteestä 17.10.2018 08:27
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

”Kodin täysi kirjahylly antaa lapselle elinikäistä etua”, julistivat uutiset eilen, Suomessa Yleisradio. Oma somekuplani on täynnä kirjailijoita, toimittajia ja kustantamoiden työntekijöitä, joten tutkijoiden viestistä tietenkin riemuittiin.

Jo pelkkä kirjojen läsnäolo lapsuudenkodissa näyttää vaikuttavan siihen, että lukemisesta tulee normaali osa elämää, ja lukeminen edelleen hyödyttää kykyä käsitellä ja hakea tietoa maailmasta. Lukeva ihminen pärjää monessa.

Uutinen sai varmasti monet vanhemmat myös alakuloisiksi. Kirjoja on tarjottu ja tyrkytetty, luettu ääneen ja näytetty esimerkkiä kirja kädessä viihtyvästä ihmisestä, mutta silti lapsi ei lue. Kännykän ja tietokoneen tarjoama ajanviete kyllä kiinnostaisi, mutta kirjat eivät.

Ei hätää. Lukeminen tietysti kannattaa aina eikä kannustusta sen pariin ole syytä lopettaa, mutta kyllä verkostakin löytyy mielekästä ja opettavaista sisältöä. Monesti keskitytään vain moittimaan nuorten älylaitteiden käyttöä sinänsä, eikä analysoida sen tarkemmin, mitä he laitteillaan tekevät.

Seuraavat Youtube-vinkit ovat peräisin varhaisteiniltä. Esitän listan sellaisena, kun se on minulle annettu, enkä ole halunnut muokata sitä aihepiireiltään tai kieleltään moninaisemmaksi. Joku toivottavasti löytää siitä itselleenkin seurattavaa.  Minusta lista on mielenkiintoinen esimerkki siitä, kuinka teini on lähtenyt etsimään itseään kiinnostavaa asiasisältöä ja todella viihtyy sellaisen parissa. 

Oversimplified
(Historiaa “yliyksinkertaistettuna”.)

Vsauce
(Michael Stevensin tube-kanava, josta löytyy muun muassa fysiiikan, matematiikan ja aivotutkimuksen saloja.)

Extra Credits
(Historiaa, pelitietoutta, scifiä.)

Kurzgesagt – In a Nutshell
(Kosmologiaa, fysiikkaa, paleontologiaa ja kaikkea muutakin.)

Military History Visualized
(Sotahistoriaa.)

Real Engineering
(Tekniikan valtavia sovelluksia: kuinka asuttaisimme Marsin, kuinka terraformaisimme Saharan, kuinka pysäyttäisimme Pohjois-Korean ohjuksen…)

 

*

P.S. Lopuksi vielä vinkki aikuisen suusta: matemaatikko Samuli Siltasen tubekanava Samun tiedepläjäys kannattaa klikata seurattavien listalle.