Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Tavallinen suomalainen arkipäivän tuhopoltto

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 12.12.2015 17:28
Ihminen on olento, joka pyrkii mahdollisimman nopeasti normaalitilaan. Oli ympäristössämme kuinka suuria muutoksia tahansa, sulautamme ne osaksi arkipäiväämme. Harva haluaa elää jatkuvassa stressissä. Tohtorikoulutettava Mari Kuukkanen varoitti tänään Helsingin Sanomien mielipidepalstalla muukalaisv...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

”Poliitikkojen kytkennät rasistisiin ja fasistisiin tahoihin ovat muuttuneet huolestuttavista yksittäistapauksista normaaliksi arjeksi. ”
Nyt Tiina ampuu mielestäni pahasti yli.

Ääriliikehdintää näkyy, kuten yksittäisten henkilöiden polttopulloiskutkin osoittavat. Toisaalta organisoitua joukkoväkivaltaa tai sen uhkaa on näkynyt lähinnä vasemmalta äärilaidalta, jossa on oltu valmiita käymään kanssaihmisiin käsiksi ja tuhoamaan omaisuutta.

Sananvapaus saa ja pitääkin olla, mutta väkivallalle pitää panna jyrkkä raja. Siinä mielessä itsenäisyyspäivän tiukemmat otteet ovat tervetullutta kehitystä. Muuten väkivalta alkaa helposti ruokkia itse itseään.

Mielipiteiden suvaitsemattomuutta, jota on ehkä näkyvimmin esiintynyt Unelma-liikkeen kannattajien puolelta, ei pitäisi myöskään sietää, koska se luo väkivallalle kasvualustan. Tästä näkökulmasta katsoen leimaavat ja mielipide-eroja jyrkentävät puheenvuorot vievät kehitystä vain huonompaan suuntaan.

Kyllä sananvapaudellakin on joku raja on oltava.
Yksikin polttopullo isku nyky Suomessa on liikaa.
Poliisilta ehkä puuttuu kyky ja halu puuttua asiaan.
Tarmoa kyllä riittää penkoa pakolaisia, mutta nenän
Alla polttopullonheittelijät härää kaikessa rauhassa.
Minä pelkään enempi näintä yössä hääriviä rikollisia
Kuin kuolemaa pakenivia ihmisiä
Osmo
Kuopio

Olen nimimerkki Kalevin kanssa samaa mieltä, että tässä kolumnissa ammutaan juuri sillä tavalla yli, että se vain lisää kärjistymistä. Luotetaan poliisiin ja oikeuslaitokseen. Kyllä se toimii. Mielenosoitukset Olli Immosen kirjoituksista oli tyyppillinen itseään ”hyvinä” pitävien ihmisten reaktio, joka ei edistänyt asiaa, mutta sai mielenosoittajat tuntemaan, että he ovat muka tehneet jotakin. ”Tie helvettiin on kivetty hyvillä teoilla.”

Näitä luetaan juuri nyt