Taikatuoli värisee ja hoitaa

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Uskoisitteko, jos kertoisin, että on olemassa tuoli, joka värisee sekä soittaa erilaisia ääniä ja pystyy niiden avulla hoitamaan muun muassa syömishäiriöitä? Tuoli on niin tehokas, että liiassa käytössä se muuttuu vaaralliseksi: toksiinit lähtevät liikkeelle ja solutasolla tapahtuu erinäisiä asioita.

En tiedä teistä, mutta itse suhtautuisin kovin epäillen.

Rentoutuminen ja erilaiset meditatiiviset harjoituksen tekevät varmasti hyvää monelle syömishäiriöstä kärsivälle. Mutta niihin ei tarvita tietynlaista tuolia (joka epäilemättä on kovin hintava).

Toksiiniväite on jo varsin kummallinen, ja ”solutason erinäiset tapahtumat” silkkaa tieteelliseen vaikutelmaan pyrkivää sanahelinää. (Toksiineilla tarkoitetaan tässä yhteydessä varmaankin kehon oman aineenvaihdunnan tuottamia haitallisia yhdisteitä. Solut ovat tottuneet toimimaan niiden kanssa, eivätkä ne erityisesti jämähdä mihinkään tai lähde toisaalta vaarallisesti liikkeelle. Tai sitten niillä tarkoitetaan rasvakudokseen varastoituneita ympäristömyrkkyjä, mutta en ole kuullut, että värinä kykenisi irroittamaan niitä rasvasta.)

Tuolin minulle esitteli Ylen Hämeen toimitus.

Yleisradio on julkirahoitteinen mediayhtiö, jonka tekemisiä tykätään arvostella. Milloin firmaa syytetään liiasta monikulttuurisuuden propagoinnista, milloin liian yksipuolisesta tarjonnasta, milloin kilpailun vääristämisestä.

Yle on firmana kovin rönsyilevä: on tv- ja radiopuolta sekä nettiuutisia, omaa ja muualta hankittua elokuva- ja ohjelmatarjontaa. Ylellä on toimituksia ympäri Suomea. En tunne Ylen organisaatiokaaviota, mutta luulisin toimitusten hoitavan hommansa varsin itsenäisesti.

Ainakaan moniäänisyyden puutteesta Yleä ei voi syyttää. Toivoisin kuitenkin pikkaisen kriittistä näkökulmaa, jotta uutiset eivät muuttuisi tuolimainoksiksi.