Synnytysosastojen lakkauttaminen on silkkaa typeryyttä

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Päivän Helsingin Sanomissa oli tänään kaksi ajatuksia herättävää uutista: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri pohtii Kätilöopiston synnytyssairaalan lakkauttamista.

Toinen uutinen kertoi matkasynnytyksiin liittyvien kanteluiden lisääntymisestä. Matkasynnytyksessa vauva syntyy siis ambulanssiin, ja kanteluihin johtaneissa tilanteissa vauva on kuollut synnytyksessä.

Suomessa on menossa synnytyssairaaloiden sukupuuttoaalto. Kodinomaisuudestaan tunnettu Tammisaaren sairaalan synnytysosasto lakkautettiin muutama vuosi sitten, ja nyt synnytyksiä ollaan ajamassa pois muun muassa Porvoon sairaalasta, jossa olen itse synnyttänyt. Se oli mukava, kodinomainen paikka.

Lakkautukset kohdistuvatkin nimenomaan paikkohin, joilla on ”pehmeä” maine. Harmi vain, että suuri osa synnyttäjistä arvostaa sellaisia. Synnytys pelottaa, sattuu ja saattaa kestää pitkään, ja ympäristön pitää olla arvostava, kuunteleva ja rauhallinen. Toki myös lääketieteellisesti pätevä – mutta sellaisia kaikki Suomen synnytysosastot ovat.

On valehtelua väittää muuta.