Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Synnytysosastojen lakkauttaminen on silkkaa typeryyttä

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 10.9.2014 10:34
Päivän Helsingin Sanomissa oli tänään kaksi ajatuksia herättävää uutista: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri pohtii Kätilöopiston synnytyssairaalan lakkauttamista. Toinen uutinen kertoi matkasynnytyksiin liittyvien kanteluiden lisääntymisestä. Matkasynnytyksessa vauva syntyy siis ambulanssiin,...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Savonlinnan synnytysosaston lakkauttaminen Valviran vaatimuksesta on kanssa kummallinen episodi. Savonlinnasta Mikkeliin on talvisin todella hidas autoyhteys eikä varmasti lisää synnyttäjien turvallisuutta. Surkuhupaisintahan näissä on se, että esimerkiksi Savonlinnan tapauksessa ei ole koskaan aiheutunut mitään ongelmia toiminnan järjestämisen seurauksena. Synnytyssairaaloiden lakkauttamiset todennäköisesti nostavat kotisynnytysten suosiota, ja sitten riskit ovatkin jo ihan toisella tasolla kuin nyt.

Nyt eletään aikaa, jossa ihannoidaan kaikkea suurta, vaikkei se olisi tahokkaampaa tai halvempaa tai kauniimpaa muutenkaan, kaikessa yksioikoisesti kaiken pitää olla suurta.

Synnytysosastojen lakkauttaminen kieltämättä on huono idea ainakin niillä seuduilla, jossa matka lähimpään synnytysyksikköön nousee yli sataan kilometriin.
Asioita tulee kuitenkin perustella faktoilla, eikä niitä voi keksiä. Tästä syystä toivoisin jonkinlaista perustelua artikkelin väittämälle viidentoista minuutin varallaololle, jollainen olisi saatu järjestettyä sairaaloihin, joissa ei ole sairaalapäivystystä. Missä tahansa sairaalassa jo pihalta sisälle työvalmiuteen pääseminen useiden lukittujen ovien ja vaatteiden vaihdon huomioiden kestää helposti vartin. Kymmenen minuutin hätäsektiovalmius tarkoittaa sitä, että päätöksestä vauvan syntymään kestää kymmenen minuuttia. Se nyt vaan ihan oikeasti vaatii, että henkilökunta on leikkausosastolla työvaatteissa.
Kaiken tämän lisäksi muistutan, että ihmiset klinikan tekevät. Meidän perheen kaikki lapset ovat syntyneet isolla pahalla Naistenklinikalla, emmekä ole jääneet mistään huomiosta paitsi.