Sylvester Stallonen nyrkki

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Joulupäivän ratoksi katselin The Expendables 2 -elokuvan, jossa esiintyivät muun muassa Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Chuck Norris, Dolph Lundgren, Jean-Claude van Damme sekä Jet Li. Kuten näyttelijäkaartista voi arvata, elokuvassa taisteltiin rutkasti niin asein kuin paljain käsinkin.

Lopullinen, ratkaiseva taistelu pääpahiksen ja päähyviksen välillä käydään toimintasankarielokuvissa usein ilman aseita, pelkin nyrkein, ja niin tapahtui tässäkin. Sly voitti van Dammen.

Science News -sivustolla törmäsin mielenkiintoiseen spekulaatiioon siitä, onko ihmisen käsi muokkautunut nykyisen kaltaiseksi juuri nyrkkitappeluiden takia. Alkuperäinen tieteellinen artikkeli aiheesta on julkaistu Journal of Experimental Biology -lehdessä.

Idea yksinkertaisuudessaan kuuluu näin: Koska ihmisellä on muista ihmisapinoista selvästi poikkeava käsi eli lyhyet sormet, suuri peukalo ja leveä kämmen, ihminen saa kätensä nyrkkiin ja voi käyttää sitä lyöntiaseena paljon tehokkaammin kuin vaikkapa simpanssi. Nyrkin toimivuus aseena voisi olla syy, miksi kätemme on kehittynyt erilaiseksi kuin lähisukulaistemme kädet.

Vaan mikä on syy ja mikä seuraus? Moni ihmisen evoluution tutkija on sitä mieltä, että käsi kehittyi nykyisen kaltaiseksi työkalujen käyttöönoton myötä ja mahdollisuus nyrkkitappeluun on vain muun kehityksen seurausta.

Ajatuksella spekuloineet tutkijat ovat perustelleet hypoteesiaan sillä, että pelkkä työkalujen käyttö olisi mahdollista hyvin monenlaisilla muillakin käden mittasuhteilla, mutta nykyiset mitat ovat parhaat nimenomaan nyrkillä lyömiseen.

Ihmiset sormet alkoivat muuttua esi-isillämme juuri työkalujen rakentelun myötä. On kovin vähän tietoa siitä, millaisia ihmisyksilöiden keskinäiset kahakat tuolloin olivat. Käsi olisi voinut olla liian arvokas uhrattavaksi taisteluissa.

Toisaalta varhaisilla hominideilla naaraiden ja urosten välillä oli vielä paljon kokoeroa, mikä on kädellisten maailmassa usein indikaatio siitä, että uroksilla on tapana mitellä voimiaan keskenään. Perinteiset tavat ovat olleet kuitenkin enemmän puremista, repimistä ja raapimista kuin nyrkkitappelua.

Yksi tapa tutkia asiaa voisi olla leuka- tai rystysmurtumien etsiminen fossiiliaineistosta.

Joka tapauksessa toimintasankarielokuvat olisivat kovin toisenlaisia, jos ihmisen käsi olisi kehittynyt erilaiseksi kuin nyt. Nykyisen kaltaisella kädellä Sly ja Arska hallitsevat niin isoilla pyssyillä ampumisen kuin nyrkkitappelunkin jalot taidot.