Supikotka vai maakoira?

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Netissä surffaillessani silmiini sattui uutinen siitä, kuinka metsästäjä oli ampunut maakotkan supikoirana.

Metsästäjä oli tarkkaillut peuran raatoa, havainnut sen vierellä liikettä ja ampunut. ”Hän oli havainnut raadolla liikettä, olettanut että kyseessä oli supikoira ja ampunut eläimen”, kertoo Länsi-Suomi-lehti.

Joku ohjasi minut vielä merkillisemmän uutisen äärelle. Länsi-Väylä kertoi syyskuussa espoolaismiehestä, joka oli ampunut kohti surffareita. ”Mies ampui Porkkalassa Hästön rantakalliolta kiikaritähtäimellä ja äänenvaimentimella varustetulla pienoiskiväärillä kohti lainelautailijoita. – – Ampuja kertoi, että hänen tarkoituksenaan oli karkottaa merimetsoja pois syömästä verkkojen kalasaalista.

Metsästäjätutkintoon kuuluu lajintunnistusosuus. Sen tehtäviä voi käydä harjoittelemassa vaikka täällä: http://www.riista.fi/metstutkinto/lajintunnistus.html

Minua on aina ihmetyttänyt se, kuinka hyvin metsästäjien oletetaan tunnistavan esimerkiksi lentävät linnut. Itse opiskelin eläinten lajintunnistusta yliopistolla neljän opintoviikon verran. Yksi tärkeimpiä oppimiani asioita oli se, kuinka vaikeaa varsinkin juuri monet linnut on erottaa toisistaan – vaikka ne seisoisivat paikoillaan. Metsästäjät katsovat pystyvänsä ihmeisiin.

Maakotkan ampuminen supikoirana on pöyristyttävää. Surffareiden ampuminen merimetsoina saa jo sanattomaksi, minutkin.