Suomi 20 000 vuotta sitten: Jääkausi vai maastamuutto?
Helsingin Sanomat uutisoi eilen yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa pohdittiin modernin ihmisen kokemia populaation ”pullonkauloja”, eli kohtia evoluutiohistoriassa, jolloin populaation koko on syystä tai toisesta ollut hyvin pieni.
Yksi Texasin yliopiston tutkimuksessa käsitellyistä pullonkauloista koskee suomalaisia, tai siis sitä populaatiota, mistä nykyiset suomalaiset ovat syntyneet.
Pullonkauloilla voi olla suuri vaikutus koko lajin perimään: voi olla vain sattumaa, mitkä yksilöt pullonkaulasta selviävät ja millaiset geenit lajilla on siis käytössään, kun populaatio taas pääsee kasvamaan.
Pullonkaulan syntymiseen ei välttämättä tarvita mitään dramaattista tapahtumaa. Pelkästään se, että pieni määrä yksilöitä muutti uuteen paikkaan ja alkoi lisääntyä siellä, riittää selittämään nyt elävän populaation menneisyydessä tapahtuneen pullonkaulan. Tällöin puhutaan usein perustajavaikutuksesta.
Science Daily -sivusto kertoo kyseisestä tutkimuksesta, että ”suomalaisten populaatio kävi 10 000–20 000 vuotta sitten läpi pullonkaulan, joka ei näy muissa eurooppalaisissa populaatioissa. Pullonkaula on ajankohta, jolloin populaatiokoko pienenee rankasti ja kasvaa sitten jälleen. Pullonkauloja aiheuttavat suuret tapahtumat kuten migraatio, ympäristön muutokset, sairaudet ja sodat”.