Suomalaisten erityinen kissasuhde vaatii petraamista
Kun olin lapsi ja nuori, kesäkissojen ottamisesta varoiteltiin tiiviisti. Ehkä tuolloin 1980–90-luvuilla oli menossa jokin kampanja, jolla tietoisuutta lemmikkien oikeasta kohtelusta haluttiin levittää. Kesäkissalla viitattiin tilanteeseen, jossa mökille kesää viettämään lähtenyt perhe ottaa lähimaatalosta kissanpennun lasten iloksi, mutta syksyn alettua perhe lähtee kaupunkiin ja jättää kissan oman onnensa nojaan.
Nykyään yksikään lapsiperhe tuttavapiirissäni ei edes tunnu viettävän koko kesää mökillään. Kesäkissaongelman luulisi jääneen taakse.
Kissoja ei silti kohdella yhtään paremmin. Tai voisiko olla niin, että lemmikkikissojen kohtelu on revennyt kahteen päinvastaiseen malliin? Kalliita rotukissoja kohdellaan hyvin, niitä kuljetellaan lääkäriin ja ostetaan kallista ruokaa. Lemmikkibisnes kasvaa koko ajan, ja erityisesti koirien hyvinvointiin satsataan rahaa. (Aiheesta on kirjoitettu kirjakin, Kaikenkarvainen kansa – miten koirista tuli miljoonabisnes.)
Mutta sitten on kissanpidon toinen, varsin ruma puoli. On ihmisiä, jotka tuntuvat ajattelevan, että kissa on puolivilli eläin, joka osaa huolehtia itse itsestään. Kun lapsuuden maataloissa kissat elivät puoliksi navetassa ja puoliksi teillä tietymättömillä, ihminen on kasvanut käsitykseen, että sellainen elämä on kissalle hyväksi.
Kissa on nopea lisääntymään, paljon nopeampi kuin koira. Jos kissaa ei ole steriloitu ja se pääsee vielä vapaasti vaeltelemaan, se myös todella lisääntyy. Vapaana kulkeva kissa voi synnyttää pennut paikkaan, josta ihminen ei niitä edes äkkää. Ja kun pentuja on tarjolla liiaksikin asti, niitä annetaan ilmaiseksi kelle tahansa.
Ystäväni tekee vapaaehtoisena eläinsuojelutyötä. Käytännössä hän pyydystää ihmisten vapaana pitämiä kissoja ja näiden jälkeläisiä, vie niitä lääkäriin ja hoitaa terveeksi, antaa joillekin kodin siksi aikaa, että kissalle löytyy ottaja. Usein naaraskissat ovat löydettäessä tiineenä tai vasta synnyttäneitä.
Toisinaan taustalla on vain surullisia sattumuksia: vanhus on kuollut eikä kukaan ole löytänyt lemmikkikissaa, mutta monesti kyse on ihmisten törkeästä välinpitämättömyydestä ja osaamattomuudesta.
Taloon on otettu vuosia sitten vaikkapa kaksi kissaa samasta pentueesta: uros ja naaras. Ne ovat saaneet tulla ja mennä vapaasti, eikä niitä ole vaivauduttu steriloimaan. Sisarukset ovat ryhtyneet lisääntymään keskenään, ja vuosien päästä talossa ja sen ympäristössä on monenkymmenen kissan populaatio.
Erään tällaisen tapauksen kohdalla ystäväni ihmetteli, miksei nuoria kissoja tai pentuja näkynyt missään: vapaaehtoiset saivat loukkuihinsa vain aikuisia kissoja. Vastaus löytyy mitä ilmeisemmin sisäsiittoisuudesta. Kun muutama tiineenä oleva naaras sitten synnytti, pentuja oli hyvin vähän ja syntyivät kuolleina. Näin oli ilmeisesti käynyt jo jonkin aikaa.
Kissan oman hyvinvoinnin lisäksi on syytä ajatella luonnon hyvinvointia. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan vapaasti kulkevat kissat pyydystävät Ruotsissa vuosittain seitsemän miljoonaa lintua. Jotain samankaltaista luvun täytyy olla meilläkin. Voi vain ajatella, millaista vahinkoa paikallisille lintukannoille pienen alueen kolmenkymmenen kissan populaatio saa aikaan.
Jos hankit kissan, huolehdi siitä. Jos kissan sterilointi, pitäminen sisällä, ulkoiluhäkissä tai muuten valvottuna, madotus ja sen sellaiset asiat tuntuvat turhalta höpötykseltä, älä ota kissaa. Et selvästi tarvitse sitä mihinkään.
Eläinsuojelulakia ollaan uudistamassa, ja koirille on tulossa pakollinen rekisteröinti. Pidän sitä oikein hyvänä asiana.
Olisipa kuitenkin ollut hienoa, kun sama vaatimus olisi uskallettu laittaa kissoille. Koirien pentutehtailu on ongelma, mutta kissojen pitoon liittyvät vääryydet ovat mittakaavaltaan paljon isompia, koskettavat suurempaa osuutta Suomen kissakannasta.
Koirien kohdalla ongelma on ollut enimmäkseen kuluttajansuojaan liittyvä: pennun ostaja ei ole voinut tietää, millaisista vanhemmista tai oloista pentu on peräisin. Monesti olot ovat olleet sellaiset, että koirat ovat kärsineet, enkä halua vähätellä tätä kärsimystä. Kissojen kohdalla tilanne on kuitenkin eläinsuojelullisesti ajatellen paljon laajempi ja vakavampi.
Rekisteröintipakko olisi pakottanut kertaheitolla miettimään uusiksi suomalaista kissanpitoa.
Kotkasta on viime päivinä uutisoitu hyvin surullisesta ja suututtavasta tilanteesta: joku on heittänyt ilmeisesti autosta pieniä kissanpentuja tien laidalle. Kaksi on löydetty elossa, kaksi kuolleena.
Siinä on arvostus, jota kissa saa meiltä ihmisiltä osakseen.