Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Suklaauutiset uppoavat ihmisiin – jopa huijauksena

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 29.5.2015 11:46
Tutkimus paljastaa: Syö suklaata, niin laihdut. Olen ollut viimet viikot niin kiireinen, että monesta mielenkiintoisen kuuloisesta uutisesta en ole lukenut kuin otsikot. Siksi minulta meni hieman ohi ”suklaadieetin” suosio mediassa, vaikka varsinkin ulkomaiset lehdet tuntuivat siitä palj...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Tieteen laatua mitataan Suomessa ja muualla julkaisujen määrillä. Tästä seuraa, että tutkija jakaa ajatuksena mahdollisimman pieniin palasiin, ja ripottelee ne eri maksumuurien taakse. Miksipä tehdä turhaan kokeita suurella otoksella, kun pienestäkin saa artikkelin ja päälle vielä meta-analyysioptioita? Tiedon lähteelle pääseminen akatemian ulkopuolelta lähtien on hankalaa. Ei käy toimittajaa kateeksi.

Kiitos linkistä Bohannonin juttuun io9 -sivustolla. Kirjoitus oli hykerryttävä.

Hyvä esimerkki, miten kaikkiin julkisuuteen tuleviin tietoihin kannattaa suhtautua kriittisesti, varsinkin jos sitä perustellaan uudella tieteellisellä tutkimuksella! Tavallisen lukijan on tietenkin vaikea ryhtyä selvittämään, onko tämä juttu aiheellinen. Silloin ”portinvartijoilta” odottaisi erityistä kriittisyyttä, ennenkuin juttua lähdetään levittämään eteenpäin.