Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Seksi ei katso lajirajoja

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 13.9.2011 09:07

Ihminen on seksuaaliselta suuntautumiseltaan varsin avoin eläinlaji.

Tiistaina 6. elokuuta julkaistiin tuloksia Homo-suvun eri lajien välisistä risteämisistä. Nykyihmisen eli Homo sapiensin ja neandertalilaisen välillähän on nykyisten dna-tulosten mukaan ollut paljonkin hedelmällisiä seksikontakteja, mutta on ollut epäselvää, ujuttiko esimerkiksi Homo erectus, olemassaoloaikansa puolesta Homo-lajeista menestynein, geenejään tuoreempiin ihmislajeihin.

Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin muutaman afrikkalaisen etnisen ryhmän (mm. mandinkojen ja sanien) perimää ja etsittiin jälkiä arkaaisista ihmislajeista. Löydettiinkin: pari prosenttia heimojen dna:sta oli peräisin noin 35 000 vuoden takaa populaatiolta, joka oli eronnut anatomisesti moderniin ihmiseen johtavasta linjasta noin 700 000 vuotta sitten. Tulokset monipuolistavat kuvaa ihmislajien kehityksestä ja käytöksestä sekä muuttavat lajirajat liukuvimmiksi.

Afrikan arkaaisista ihmislajeista ei dna-näytteitä juuri pystytä saamaan. Muutaman kymmenen tuhannen vuoden ikäisistä, kylmässä Euroopassa säilyneistä neandertalilaisjäänteistä näytteitä on eristetty, mutta Afrikan olot ovat vaikeammat. Arkaaisen ihmis-dna:n tunnistaminen vaatikin monenlaisia kommervenkkeja aina valistuneesta arvauksesta ankaraan sekvenssimallinnukseen. Mutta metodiikka vaikuttaa ihan pätevältä, ja tulos on tietenkin varsin mielenkiintoinen.

Näyttää siis siltä, että niin kauan kuin nykyihmisellä on ollut muita ihmislajeja seuranaan, niistä on myös ollut seksikumppaneiksi – ja toisaalta jo arkaaiset ihmislajit löysivät kumppaneita tiukkojen lajirajojen ulkopuolelta. Omasta poikkeava ulkonäkö ei ole ollut esteenä lajien väliselle kanssakäymiselle. Euraasiassa kumppaniksi kelpasi neandertalilainen, Afrikassa jokin sinne jääneistä arkaaisista ihmislajeista.

Ihmistä voi monella tapaa pitää varsin seksuaalisena lajina: tiuha lisääntymiskiertomme erottaa meidät monesta muusta nisäkkäästä, samoin seksin harrastaminen ilman mahdollisuutta hedelmöitymiseen. Kuinkahan laajalle orgasmi on eläinkunnassa levinnyt? Entä masturbaatio? Vaikka simpanssitkin tykkäävät näprätä genitaalialueitaan, varsinaista masturbaatiota ne eivät ilmeisesti harrasta tai ainakaan aiheesta ei ole kunnon tutkimusnäyttöä.

Ja mitä lajirajojen seksuaalinen rikkominen kertoo ihmisestä? Ainakin se korostaa mielemme mahdollisuuksia: kykenemme näkemään seksipartnereita, vaikkei lajikumppaneita esiintyisi lähimaillakaan. Masturbaatiokin tapahtuu ”mielen teatterin” voimalla.

Ihminen hakee seksuaalista kontaktia ja nautintoa myös samaa sukupuolta olevilta. Ilmiötä toki tavataan jonkin verran muuallakin eläinkunnassa. Ehkä on syytä erikseen korostaa, etten suinkaan tällä pohdinnalla halua rinnastaa seksiä eläinten kanssa seksiin samaa sukupuolta olevien ihmisten kanssa. Tarkastelen ihmisen seksuaalisuutta nyt hieman eri kontekstissa.

Seksikumppanien haku ei ole rajoittunut muihin ihmislajeihin – jotka sitä paitsi nykyään puuttuvat.

Alfred Kinseyn kuuluisissa tutkimuksissa 1940 – 50-lukujen taitteessa 8 prosentilla miehistä ja 3,6 prosentilla naisista oli ollut seksikokemuksia eläinten kanssa, ja luku oli merkittävästi suurempi niillä, jotka elivät eläintilojen läheisyydessä. Uudemmissa tutkimuksissa luvut ovat pienentyneet, ja yhtenä syynä pidetään yksinkertaisesti muuttovirtaa maalta kaupunkeihin. Eläimiin sekaantumista on ilmeisesti aina paheksuttu. Ruotsi-Suomen alueella zoofiilisten taipumusten toteuttaminen oli vakava rikos 1600 – 1700-luvulla. Rangaistuksena saattoi olla jopa kuolemantuomio.

Ihmisen seksikontaktit sijoittuvat jatkumolle, jonka yhdessä päässä ovat oman lajin edustajat, keskivaiheilla omaa lajia kovasti muistuttavat yksilöt ja toisessa päässä aivan muunlaisten lajien edustajat.

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Ehkä sorrun maallikkona saivarteluun, mutta missä kulkee eri lajien raja, ja voidaanko puhua risteytyneistä eri ihmislajeista, kun eläinmaailmassa esimerkiksi aasin ja hevosen risteymä, muuli, ei ole lisääntymiskykyinen, eli sen perimä ei välity?

Kinseyn kuuluisa tutkimus oli otannaltaan pahasti vääristynyt. Kun ei kehdattu kysellä tavallisilta ihmisiltä teki Kinsey tutkimuksensa enimmäkseen kulkureitten ja vankien parissa. Varsin monet poikkeamaprosentit ovat sen jälkeen huomattavasti pienentyneet kun otokset on saatu paremmin populaatiota edustaviksi. Kinseyn tutkimuksiin ei pitäisi enää nykyaikana kenenkään vedota. Surullisen kuuluisa Hite-raportti oli otannaltaan myös surkea: naisyhdistyksien seksistä kiinnostuneet jäsenet…

Jos ihmisalalajien seksistä seurasi geenijäämiä lajiin, eivät partnerit olleet tiukan kriteerin mukaan eri lajia laisinkaan, koska touhusta seurasi lisääntymiskelpoisia jälkeläisiä (toisin kuin hevosella ja aasilla, naudalla ja jakkihärällä jne.).

Kinseyn aineistoa käsittääkseni puhdistettiin myöhemmin mm. vangeista, mutta tulokset eivät juurikaan muuttuneet. Joka tapauksessa Kinseyn tulos ei ole tuossa blogitekstissä mukana kertomassa tarkkoja lukuja, vaan kertomassa, että ilmiötä (=eläimiin sekaantumista) esiintyy. Tilastollista tutkimusta aiheesta on melko vaikea löytää.

Ihmissuvun jako lajeihin ei ole minun keksintöäni, ja itse suhtaudun oikeastaan koko laji-käsitteeseen melkoisen skeptisesti. Voisin oikeastaan blogata aiheesta myöhemmin.

”itse suhtaudun oikeastaan koko laji-käsitteeseen melkoisen skeptisesti. ”

Hä? Kyseessähän on perustavaa laatua oleva evoluutioon oleellisesti liittyvä käsite: lajiutuminen.
Vain saman lajin yksilöt voivat saada lisääntymiskelpoisia jälkeläisiä keskenään.
Lajiutumisen käsitteen kieltävät lähinnä kreatonistit.

Kyllä sonnikin masturboi. – Muistan pikkupoikana aikana, jolloin keinosiemennys oli vasta kokeiluasteella, kuinka meidän navetassa ollut iso sonniosuuskunnan sonni silloin tällöin, jos astutuksia ei pidempään aikaan ollut, alkoi kaapia pilttuunsa lattiaa ja möristä. Sitten sen selkä meni kaarelle ja se siirsi takajalkoja eteenpäin, komea penis tuli näkyviin ja sitten suihkusi spermaa sinne etujalkojen väliin, pilttuuta vasten. Sitä tuli paljon. – Ympärillä olevissa pilttuuseen kytketyissä lehmissä sonnin toiminta myös näkyi jonkinlaisena levottomuutena ja liikehdintänä.

Hmm – eläimiin sakaantujat, homot/lesbot ja pedofiilit. Mihinkähän lajeihin het kuuluvat?

Jälkeläisiä on aina syntynyt sekä rakastelun että raiskausten ja alistamisen seurauksena. Seksiorjien pitäminen on ollut ihan normaalia monissa kulttuureissa ja nämä seksiorjat ovat olleet lähes aina valloitetun kulttuurin edustajia. Miksei neandertalilainen siis olisi kelvannut parittelukumppaniksi vaikka ei kumppaniksi olisi kelvannutkaan? Etenkin, kun tiedämme eräiden luonnossa elävien eläinlajien mm. seksuaalisella alistuneisuudellaan osoittavan laumanjohtajalle tottelevaisuuttaan. Ja millä tavalla seksuaalinen mielihyvä olisi poikennut vaikkapa loisten nyppimisestä ihosta – mielihyvää tuottavaa toimintaa molemmat.