Sankarikoiriksi metsästysrikoksella

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Viime vuoden tammikuussa Orivedellä kaksi miestä ampui talvipesästään hyökänneen karhun. Miehet olivat koirineen menneet häiritsemään pesäänsä poikinutta karhua. Pari viikkoa aiemmin he olivat käyneet samassa paikassa haukuttamassa koiriaan.

Karhu hyökkäsi pesästä ja puri toista miestä. Se ammuttiin haulikolla. Karhunpentuja ei löydetty pesästä tai ampumispaikalta, vaikka niiden on täytynyt olla hyvin nuoria ja siten liikkumiskyvyttömiä maastossa.

Miesten epäiltiin häirinneen samaa karhua kahdesti aiemminkin. Marraskuussa se joutui vaihtamaan häirinnän vuoksi talvipesääkin. On myös mahdollista, että karhulta menehtyi pentu härinnän vuoksi. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehet valitettavasti vain sakkorangaistukseen ja vuoden metsästyskieltoon, koska teon suunnitelmallisuutta ei pidetty yksiselitteisenä. Ilmeisesti tapaus menee vielä ylempään oikeusasteeseen.

Mitä teki Kennelliitto tänään?

Se julkisti myöntäneensä karhun ampumisesta tuomittujen miesten koirille Sankarikoira-arvon. Koirat saivat arvonimensä ”pelastettuaan isäntänsä karhun kynsistä”.